Ljög om att ha varit kusin till katastrofoffer

NYHETER

Tatuerade in fejksläktings namn - nu åtalas kvinnan

1 av 3

Två gånger flögs kvinnan till platsen för Germanwings-katastrofen, där hon sörjde och grät öppet tillsammans med andra anhöriga till dödsoffren.

Först när kvinnan lät tatuera in namnet på sin omkomna kusin avslöjades att allt var en lögn.

Nu har den 35-åriga tvåbarnsmamman åtalats i Tyskland.

– Det här bedrägeriet är galet, avskyvärt och upprörande, säger åklagaren i Köln till tidningen Bild.

Det var den 24 mars 2015 som piloten Andreas Lubitz medvetet kraschade Germanwings flight 9525, på väg från Barcelona till Düsseldorf, in i en bergvägg i franska Alperna.

Direkt efter tragedin, som kostade 150 människor livet, erbjöd flygbolaget Lufthansa – ägare tilll lågprisbolaget Germanwings – anhöriga att resa till olycksplatsen. Lufthansa stod för flyg, hotell och alla övriga omkostnader.

Det har den 35-åriga tvåbarnsmamman utnyttjat, menar domstolen i Köln.

”Vi misstänkte ingenting”

Den nu åtalade tvåbarnsmamman uppgav sig vara kusin till en av de båda lärarna som, med en gymnasieklass från tyska Haltern, var ombord på det störtade Germanwingsplanet.

Kvinnan flögs i businessclass till olycksplatsen den 29 mars förra året. Där sörjde hon och grät öppet tillsammans med den ditresta gruppen anhöriga.

– Vi misstänkte ingenting. Hon gick ned på knä vid minnesstenen och grät ljudligt, säger en av dem som var med på resan till tidningen Bild.

Ett par dagar senare, den 3 april, flögs hon åter till olycksplatsen. Den gången tillsammans med sina två barn och en anhörig, till en kostnad motsvarande 140 000 kronor. Bland annat åkte de taxi från flygplatsen i Marseille till olycksplatsen för 4 000 kronor. De följande dagarna ska de ha tillbringat på stranden utanför Marseille.

Valde fel namn

Kvinnan avslöjades då hon inför den andra resan besökte en tatuerarstudio i Frankfurt. På ryggen lät hon tatuera in namnet "Anke", datum och klockslag för kraschen, flightnumret från Germanwings och olycksplatsens koordinater.

Den intet ont anande tatueraren gav till och med kvinnan rabatt. För tatueringen som normalt skulle kostat 3 000 kronor behövde hon bara betala 500.

– Vi blev så berörda och öppnade studion bara för henne, trots att det var en helgdag, säger tatueraren till Bild.

– När hon kom till studion verkade hon väldigt ledsen och vi trodde på henne allihopa, säger han.

Men namnet "Anke" fanns inte med bland de omkomna. Den dödade läraren, som kvinnan sade sig vara kusin till, hette i själva verket Stephanie.

Nu har kvinnan åtalats i Köln. Något datum för rättegången är inte fastställt.

Även tatuerarstudion har lämnat in en stämningsansökan.

Motivet bakom bedrägeriet är oklart. Men vänner och anhöriga, inklusive kvinnans make, uppger till Bild att hon har ett förflutet där hon ofta avsiktligt har kommit med lögner.

ARTIKELN HANDLAR OM