Minister ville stoppa utredning - tar paus

NYHETER

Läckt inspelning skapar problem för Brasiliens nya regering

Foto: AP
Brasiliens tillförordnade president Michel Temer har fått problem med sin nya regering.

Brasiliens tillförordnade regering har nya problem.

Bara tio dagar efter att planeringsministern Romero Jucá tillträtt tvingas han att ta en paus.

I en läckt bandinspelning hörs Jucá säga att han vill stoppa en korruptionsutredning, riktad mot honom själv och andra ledande politiker.

Foto: AP
Gatudemonstrationer mot den nya regeringen och för den Dilma Rousseff, som ska ställas inför riksrätt.

Det blev knappt två veckor på posten som planeringsminister för Romero Jucá i den nya tillförordnade regering som tillsatts efter att president Dilma Rousseff tvingats bort 12 maj.

”Vi måste stoppa den här skiten, vi måste förändra regeringen för att kunna stoppa den här blödningen”, ska Jucá ha sagt på en bandinspelning som läckt, skriver The Guardian.

Nära allierad med nye presidenten

Det Jucá ska ha velat stoppa är den korruptionsutredning som involverar honom själv och flera andra ledande politiker i koalitionen som tog över efter Rousseff.

Romero Jucá är partiledare i det styrande partiet PMDB och arbetade tillsammans med Dilma Rousseff fram till dess att partiet vände sig mot henne. Senaten beslutade senare att Rousseff skulle ställas inför riksrätt, anklagad för att ha manipulerat regeringskonton inför det senaste valet.

Romero Jucá är nära allierad med Michael Temer, vicepresidenten som nu tagit över som president efter Dilma Rousseff.

”Sätta in Michel”

Samtalet han hade, som nu läckt ut, var med förre senatorn Sérgio Machado, som i dag är ordförande i det statliga oljebolaget Transpetro.

Enligt den brasilianska tidningen Folha de São Paulo hade de båda männen samtalet bara veckor innan riksrättsåtalet väcktes mot Rousseff, och Machado hörs sammanfatta det hela med att vicepresidenten Temer bör ta över:

”Den enklaste lösningen är att sätta in Michel”, ska han ha sagt i inspelningen.

Vill stoppa ”blodbad”

Romero Jucá är inte nådig i sin åsikter om korruptionsutredarna. Han säger att han har tagit kontakt med flera jurister i högsta domstolen för att stoppa det ”blodbad” som han anser att utredningen innebär.

Sammanlagt är det sju ministrar i den tillförordnade regeringen som utreds för mutor och pengatvätt i samband med det statligt ägda oljebolaget Petrobras.

Temers regering har också anklagats för att vara alldeles för heterogen och högervriden i jämförelse med den regering Rousseff ledde. Varken någon kvinna eller någon svart minister sitter med i den tillförordnade regeringen. Ett av de första besluten som Temer försökte genomföra – att stänga kulturministeriet – fick dras tillbaka efter starka protester.

Protest på röda mattan

På filmfestivalen i Cannes förra veckan visade flera brasilianska skådespelare och konstnärer sitt missnöje mot den nya regering som Brasilien fått. ”Brasilien har utsatts för en kupp”, stod det bland annat på de papper som skådespelarna höll upp på röda mattan.

Landet befinner sig just nu i sin djupaste lågkonjunktur någonsin. Den tillförordnade presidenten har sagt att han inte är rädd för att ta obekväma beslut eftersom han ändå inte tänker ställa upp för omval 2018.

ARTIKELN HANDLAR OM