Oväntade orkidétjuvar kan vara avslöjade

1 av 9
NYHETER

Öland har drabbats av omfattande orkidéstölder.

Först var djur uteslutna som gärningsmän – men en kovändning har skett.

– Jag tror mer på ett djur i det här läget faktiskt, säger Ulla-Britt Andersson vid Ölands botaniska förening till P4 Kalmar.

Förra tisdagen upptäckte Ulla Petersson, 72, i byn Övre Ålebäck på Öland vad som blivit ett riktigt mysterium.

Hundratals orkidéer på hennes mark hade till synes grävts upp och försvunnit.

– Jag blev förvånad och arg. Jag har bott här i stort sett hela mitt liv och har tittat på dem varje år, men nu har de inte fått vara i fred. Det är väldigt tråkigt och onödigt, sa hon till Aftonbladet då.

Fyrkantiga hål

Även från Ölands botaniska förening trodde man att det var tjuvar som varit i farten då de fyrkantiga hålen tydde på att spade hade använts.

– Man har lyft upp orkidéerna och de har lyft upp dem som att de ska planteras i en kruka, sa Ulla-Britt Andersson, ordförande i Ölands Botaniska förening, till Aftonbladet.

Efter fler undersökningar har hon nu ändrat uppfattning.

– Jag tror mer på ett djur i det här läget faktiskt. I och för sig är groparna ganska kvadratiska och regelbundna, men vi tittade runt här och en del är väldigt grunda. Vi har hittat någon slags spillningsrest också, säger hon till P4 Kalmar en vecka efter mysteriets upptäckt.

Söker insekter

Närmare bestäm tror man att det är grävlingar som varit i farten. Spillning har hittats som kan härledas från djuret.

– De kan söka insekter av olika slag i den här marken

P4 Kalmar: Men kan de göra sådana här kvadratiska hål rakt ner i marken? Det ser ju ut som om någon har gjort det med mänsklig hand?

– Ja. Jag förstår när man ser det här, att man kan tro att det är en människa, men just det här skulle inte jag svära på att det är människogjort – utan mer djur.

ARTIKELN HANDLAR OM

Öland