Miljöpartiet

Stödet för regeringen sjunker

Av: 

Carin Fock

NYHETER

”Lider av förtroendeproblematik”

Väljarnas stöd för regeringspartierna rasar.

Samtidigt har alliansblocket ett övertag.

– Hos Socialdemokraterna är det problem som avlöser varandra hela tiden, så väljarna är ganska fundersamma, säger Karin Nelsson, opinionschef på Inizio.

Förra månaden ökade Socialdemokraterna och Miljöpartiet sitt stöd bland väljarna, men nu tappar regeringspartierna rejält, visar en ny undersökning från Aftonbladet/Inizio. Tillsammans backar de 2,0 procentenheter, varav Socialdemokraterna står för det största raset på -1,8 procentenheter.

– De lider av en förtroendeproblematik. Det är regeringskriser, budgetar som inte går igenom, flyktingkriser och det verkar aldrig riktigt gå regeringens och Stefan Löfvens väg. Alla de här problemen som avlöser varandra, gör väljarna ganska fundersamma, säger Karin Nelsson.

”Det har varit turbulent”

S har tappat rejält sedan riksdagsvalet 2014. Då fick partiet 31 procent av rösterna, men enligt undersökningen skulle den siffran i dag ligga på 25,4 procent.

Men partisekreteraren Carin Jämtin (S) är inte orolig även om hon tycker att siffran är låg.

– Jag är givetvis inte nöjd med den här siffran, men det är bara valdagen som spelar roll. Tittar man på siffrorna tycker jag att alla förändringar ligger inom felmarginalen, men vi måste jobba för att få fler väljare.

Karin Nelsson menar att Socialdemokraterna har fått kämpa i perioder.

– De står också inför utmaningen att få unga att rösta på partiet. Socialdemokraternas väljarstöd är under 23 procent bland väljarna under 49 år och det är bekymmersamt med nyrekryteringen av yngre väljare.

I mätningen går Miljöpartiet back 0,2 procent.

– Minskningar är vanliga, men under mätperioden har det hänt mycket i partiet och det har varit turbulent. Nu vill vi vända opinionsstödet, säger partisekreterare Anders Wallner (MP).

Alliansen stark

Samtidigt som regeringspartierna minskar i väljarstöd ökar allianspartierna.

– I februari hade Alliansen ett övertag på 4,5 procent som sedan jämnades ut i förra månaden. Men nu har det alltså sväng tillbaka igen till Alliansens fördel, säger Karin Nelsson.

Men hon menar att svängningarna är små.

– Det är små rörelser, men sammantaget går nästan alla partierna framåt vilket ger ett övertag. De blir också stort när de rödgröna backar så stort.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA på böcker: Fynda semesterns bästa läsning till kampanjpris här!

Shop

Publisert:

LÄS VIDARE

LENA MELLIN: 9 av 24 ministrar får ett plus

ÄMNEN I ARTIKELN

Miljöpartiet

Alliansen

Socialdemokraterna

Politik

Carin Jämtin

Anders Wallner

Inizio