Färöarna

Fåren som tar upp kampen mot Google

Av: 

Ebba Thornéus

NYHETER

När Google inte ville kartlägga Färöarna i Nordatlanten med gatufunktionen Street View bestämde sig lokalbefolkningen för att skaffa sig en egen "Sheep View".

Med hjälp av får, utrustade med 360-graderskamera och mobiltelefon, ska de 18 öarna nu visas upp för allmänheten.

Färöarna, eller Fåröarna, som de också heter, har cirka 50 000 invånare. Men då är inte de runt 80 000 ulliga varelserna som också är bosatt på öarna i norra Atlanten inräknade.

Efter att Google ignorerade lokalbefolkningens önskan om att inkludera Färöarna i deras karttjänst Street View bestämde sig färöbon Durita Dahl Andreassen för att ta saken i egna händer enligt The Guardian.

De bästa guiderna

– Detta är en plats som alltid varit dold från omvärlden och så långt borta från allt, men jag tror att vi är redo att bjuda in människor hit nu, säger hon till tidningen.

Och vilka är bättre guider av den kuperade terrängen än öns ulliga invånare själva?

Tillsammans med en lokal herde utrustade Durita Dahl Andreassen därför flera får med en specialbyggd sele, försedd med 360-graderskameror och mobiltelefon.

"Vana att behöva göra saker själva"

Filmerna som samlas in tas om hand av Dahl Andreassen själv som skickar dessa tillsammans med GPS-koordinarerna till Google.

– Här på Färöarna är vi vana att behöva göra saker på egen hand. Vetskapen om att vi är så små och Google så stora gjorde att vi kände att detta var enda sättet att göra det på, säger Dahl Andreassen.

Får-teamet har hitintills tagit panoramabilder på fem platser och filmat ett flertal videor.

Initiativet är en del av kampanjen "360 Sheep View" som bygger på att försöka övertyga Google om att komma till ön och avsluta kartläggningen.

ANNONS

Missa inte: De nya muminmuggarna "Gul och Blå" finns nu hos Cervera – förhandsboka nu innan de tar slut!

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Färöarna

Google