Antonia, 20: Jag blev sexuellt ofredad av tränaren på gymmet

Av: Nathalie Mark

Publicerad:
Uppdaterad:

Antonia Nilsson, 20, var på ett Sats-gym i Stockholm då hon ska ha blivit sexofredad av en personlig tränare.

– Han sa att han ville ta mig och juckade mot disken, berättar hon för Aftonbladet.

När hon sedan anmälde PT:n till Sats ska platschefen ha sagt att han ”förstår att hans PT vill ragga”.

Antonia, 20.
Foto: Privat
Antonia, 20.

För några veckor sedan ville Antonia, 20, anmäla sig till en kurs på sitt gym, en av Sats anläggningar i Stockholm.

– Jag frågade en PT i receptionen varpå han säger ”men du som har så bra rumpa, så vacker figur du behöver ju inte det”. Jag tittade mig omkring för att se om någon reagerade och svarade att ”jag vill anmäla mig till kursen”. Då sa han ”jag skulle haffat dig på direkten om du varit singel” och sedan sa han att han ville ”ta mig” och började jucka mot disken, berättar Antonia för Aftonbladet.

Erbjöds gratisträning

Antonia kontaktade platschefen för att anmäla PT:n. Först blev hennes uppgifter ifrågasatta, berättar hon.

– Sedan sa platschefen till mig att han ”förstod att hans PT ville ragga”. Och när jag senare säger att jag ska ta det vidare till huvudkontoret börjar han erbjuda mig gratisträning.

Enligt Antonia blev stämningen allt otrevligare på gymmet. Till sist ska PT:n ha fått en varning för sitt beteende.

Antonia tog händelsen vidare till Sats regionchef Susanne Sundström. Hon rekommenderade Antonia en ny personlig tränare. Efter ett enda träningstillfälle fick hon ett sms av sin nye tränare:

”Jag tycker att det var jättekul att träna med dig. Men jag har funderat lite i helgen och jag måste tyvärr tacka nej till att träna med dig. Det har kommit fler kollegor som sagt att de blivit anklagade för sexuella trakasserier av dig och det känns helt ärligt inte bra för mig.”

”Som om jag gjort fel”

– Jag känner mig så himla kränkt av allt detta. Det känns som om det är jag som har gjort något fel och att det är mig de vill flytta på, säger Antonia.

Den personlige tränaren är nu polisanmäld för sexuellt ofredande och sexuella trakasserier och en förundersökning har inletts.

– Man får känslan av att Sats inte tycker att detta är så farligt eftersom det inte är mer värt än att erbjuda henne gratis träning som kompensation och tycka att det räcker, säger Antonias advokat Björn Andersson till Aftonbladet.

Att polisen inlett en förundersökning tycker han är ett gott tecken.

– Det är fantastiskt bra och innebär att det finns substans nog för att polisen ska tycka att det är ett bra utgångsläge.

”Han mår lika dåligt som du”

I förra veckan hade Antonia ett möte på gymmet med både plats- och regionchefen. Aftonbladet har tagit del av en inspelning från mötet. I den erkänner cheferna att det PT:n sa var ”jättedumt”.

– Han vill verkligen be om ursäkt. Han mår lika dåligt som du gör i det här läget, säger en av cheferna bland annat.

Juristen Björn Andersson är förvånad över att Sats försöker utmåla PT:n som ett offer.

– De återkommer hela tiden till att han mår dåligt och det blir så märkligt. Varför mår han dåligt? För att han ofredade henne?

”Interna processer”

– Jag kan inte gå in på alla detaljer eftersom det rör sig om interna processer och personalärenden. Men jag och Sats är de första att beklaga att en medlem känner sig utsatt under träning hos oss. Det är absolut olyckligt, säger Anna Raftheim, HR-chef på Sats, till Aftonbladet.

Hon kan inte kommentera platschefens uttalande om att han förstår att PT:n vill ragga men säger att de har "grundläggande värderingar där de arbetar med kundbemötande och respekt" samt interna policys hon inte kan delge.

– Däremot är det ju inte särskilt klokt att kompensera den här händelsen med gratis träning. Det måste jag säga. Det är verkligen inte så här vi jobbar och det borde inte ha hänt, säger Anna Raftheim.

Antonia säger själv att hon först var tveksam till att våga gå ut och berätta det som hänt men att hon bestämt sig för att folk förtjänar att veta.

– Varför ska jag behöva skämmas för detta när jag inte har gjort något? säger hon till Aftonbladet.

Publicerad: