Polisens spår: Fynd av IS-flagga och spikbomb i lägenhet

Mannen i ljus tröja och en hatt jagas i hela Europa.

Hetaste spåret är ett misstänkt terrornäste i stadsdelen Schaarbeek – där polisen i dag gjort flera beslag.

– Räderna har lett till upptäckten av en sprängladdning som innehåller spikar, kemiska produkter och en IS-flagga, säger Thierry Werts på belgiska åklagarmyndigheten.

Polisen i Belgien genomförde under tisdagen en rad antiterrorräder i jakten på de ansvariga till dåden som dödade ett 30-tal personer.

Framför allt letar man efter den tredje mannen - den misstänkte terrorist som tros ha överlevt attacken på Zaventem-flygplatsen eftersom hans självmordsväst aldrig utlöstes.

Finkammar lägenheter

Under eftermiddagen koncentrerades sökandet till Bryssel-stadsdelen Schaarbeek.

På uppmaning av polisen stängdes stadsdelens järnvägsstation av - och dessutom avstängdes hela kvarter med polisens avspärrningsband samtidigt som polishelikoptrar kretsade i luften.

Innanför avspärrningarna pågick flera husrannsakningar.

Kopplingar till Paris

På eftermiddagen meddelande åklagarmyndigheten i Belgien att man gjort flera beslag i ett misstänkt terrornäste i stadsdelen.

Det handlar enligt talesmannen Thierry Werts om en odetonerad spikbomb, kemikalier och en flagga med terrorsekten IS symbol, rapporterar tidningen Het Nieuwsblad.

Stadsdelen Schaarbeek uppges vara mer välmående än den djupt segregerade stadsdelen Molenbeek - där flera terrorister med koppling till Parisdåden gripits, senast i fredags då Salah Abdeslam, 26, under dramatiska former togs till fånga.

Hittade självmordsbälten

Samtidigt tros samme Salah Abdeslam gömt sig i en lägenhet i också Schaarbeek efter att han flytt Paris i november. I en antiterrorräd den 10 december hittades fingeravtryck från 26-åringen i en lägenhet i Schaarbeek.

Dessutom hittade man spår av sprängmedel och hemmagjorda självmordsbälten, rapporterade The Guardian.

Vilken eventuell koppling "den tredje mannen" som nu eftersöks har till Salah Abdeslam är fortfarande höljt i dunkel.

Visar sin närvaro

Polisens aktiviteter märks av i hela Bryssel, från stadens kärna och ut i förorterna. Patrullbilar med tjutande sirener och blåljus kör kors och tvärs överallt. För varje polisbil går det minst två polismotorcyklar.

På trottoarerna syns på flera håll grönklädda militärer med vad som ser ut att vara tunga automatvapen. Vid flera platser i staden har de ställt upp sina militärfordon för att visa sin närvaro.

Publisert: