Anti-terrorräd i Bryssel – sex gripna

1 av 5 | Foto: Flera personer greps på torsdagskvällen i Brysselförortern Schaerbeek. Polisens tekniker undersöker platsen.
NYHETER

Sex misstänkta personer har i kväll gripits under flertalet anti-terroroperationer i centrala Bryssel, uppger Belgiens inrikesminister enligt brittiska Sky News.

– Vi har sett polisen springa med dragna vapen, säger en man boende i stadsdelen Schaerbeek, till Aftonbladet.

Enligt nyhetsbyrån AP har kvällens arresteringar kopplingar till tisdagens brutala terrordåd.

Belgisk polis grep sent under torsdagskvällen flera personer i en serie anti-terroroperationer i Bryssel. Enligt landets inrikesminister Jan Jambon och belgiska åklagare rör det sig om sex misstänkta personer som gripits i insatser i Schaerbeek i norr och Jette i väster, liksom stadskärnan, uppger Reuters.

Tre av de misstänkta greps ”utanför dörren till den federale åklagarens kontor”, säger talespersonen Eric van der Sypt till nyhetsbyrån AFP.

Kopplingar till tisdagens terrodåd

Räderna utspelade sig i närheten av det terrornäste där belgisk polis i tisdags beslagtog en odetonerad spikbomb, kemikalier och en IS-flagga, enligt Sky News.

Belgiska åklagare uppger att kvällens insats och gripande har gjorts i samband med utredningen kring tisdagens attacker mot Zaventem-flygplatsen och tunneblanestationen Maalbeek i centrala Bryssel, som dödade minst 31 människor och skadade över 300.

Sedan terrorattentaten jagar belgisk polis minst en person som misstänks för inblandning i dåden. Det rör sig om en oidentifierad man som fångades på övervakningsbild från flygplatsen Zaventem iklädd vit jacka och svart hatt och flydde attentatsplatsen efter explosionerna, och som enligt nya uppgifter är känd av amerikanska myndigheter och återfinns på USA:s terrorlista.

Ytterligare en annan man misstänks ha spelat en roll i Brysseldåden tros vara på fri fot.

”Vi har hört ljud från olika byggnader”

Enligt Aftonbladets reporter Nivette Dawod som befinner sig i Schaerbeek har polisen spärrat av ett område kring rue Pavillon. Under kvällen har polisen genomfört en husrannsakan i en lägenhet och tekniker har kommit och gått.

– Polisen har varit här sedan 19.30, vi har hört ljud från olika byggnader. Ingen skottlossning eller så. Men vi har sett dem springa med dragna vapen, säger en medelålders man som bor på en gata intill.

Misstänkt gripen i Paris

Tidigare under torsdagskvällen grep fransk polis även en person i Paris, misstänkt för att ha förberett en terrorattack, enligt inrikesminister Bernard Cazeneuve. Gripandet skedde i Argenteuil nordväst om Paris.

– Individen som nu förhörs, en fransk medborgare, är misstänkt för hög nivå av engagemang i denna plan. Han var en del av en terroristnätverk som planerat slå till mot Frankrike, säger Bernard Cazeneuve enligt Sky News.

Fortsatt hög terrornivå

I nuläget finns det inga bevis för att gripandet skulle ha kopplingar med Parisattackerna i november eller tisdagens terrorattacker i Bryssel.

Under dagen sänkte de belgiska myndigheterna terrorhotnivån ett steg, från från fyra till tre, den näst högsta. Men även om det överhängande hotet bedöms ha ändrat karaktär är situationen allvarlig, och risken för en ny attack beskrivs som både ”trolig och möjlig”, uppger AP.

– Faran har inte försvunnit, säger Paul Van Tigchelt, chef för Belgiens myndighet för terror- och hotbedömning.

ARTIKELN HANDLAR OM