Säpos arbete mot terror sågas

Av: Lina Törnqvist

Publicerad:

Samarbetet mellan Säpo och irakisk säkerhetspolis är så dåligt att det hotar säkerheten i både Europa och Irak. Det säger irakisk säkerhetspolis i en intervju med TV4:s Kalla fakta.

– Det finns en enorm fara för Europa och framförallt Sverige, säger irakisk säkerhetspolis.

I Irak finns ungefär 2 500 europeiska IS-krigare. En del av dem har kommit från Sverige. Men Säpo delar inte med sig av någon information till irakisk säkerhetstjänst om vilka som åker ner för att ansluta sig till IS. Irak, däremot, varnar Sverige för eventuella terrorister. TV4:s Kalla fakta har träffat två högt uppsatta personer inom irakiska säkerhetspolisen. De ger sina svenska kollegor svidande kritik i arbetet mot terrorism.

– Andra europeiska länder är intresserade av att samarbeta med oss, men Sverige frågar oss inte, säger Youssef vid irakiska säkerhetspolisen, som egentligen heter något annat.

Försvårar arbetet

Irakiska säkerhetstjänsten menar att det dåliga samarbetet försvårar deras arbete. Om de fick hjälp med identifieringen av svenskar som åkt för att strida för IS skulle det bli lättare att stoppa dem. De två män med svenskkoppling som var inblandade i terrorattentaten i Belgien kände man till exempel inte till. Och när Säpo i höstas jagade en flykting från Irak som man misstänkte var terrorist, ställdes inga frågor till irakiska säkerhetstjänsten.

– Det är ett stort problem för oss. Vi samlar in information om svenska krigare i Raqqa och Mosul, men om vi fick information från Sverige skulle bilden klarna, säger Youssef.

”Enorm fara för Europa och framförallt Sverige”

I Irak anses de utländska krigarna från Europa vara mer extremistiska och radikalare än de inhemska. Irakiska terrorister är beredda att strida, men de europeiska krigarna är villiga att dö som självmordsbombare. Att stoppa rekryteringsvägarna är avgörande, enligt den irakiska säkerhetstjänsten.

– Säkerhetspolisen måste stoppa rekryteringen. Det finns en enorm fara för Europa och framförallt Sverige. Rekryteringen sker i moskéer och i sociala medier. Det finns kompletta terrorceller i Europa vars huvuduppgift är att rekrytera utländska krigare, säger en säkerhetspolis som kallas Hussein.

Genom att genomföra attacker i Europa hoppas IS kunna värva nya krigare bland sina sympatisörer.

– Därför måste berörda länder i Europa anstränga sig mer för att utbyta information i känsliga ärenden som berör båda sidor, säger Youssef.

– Sverige är bland de områden som har flest sovande celler beredda att genomföra planer. Dessutom utgör de krigare som återvänder från Irak en fara för Sverige eftersom de är utbildade i hantering av vapen och tillverkning av bomber, säger Hussein.

Riskerar dödsstraff i Irak

Svenska Säpo vill inte kommentera uppgifterna om att Sverige skulle vara bland de länder som har flest sovande terrorceller. De delar inte heller bilden av ett bristande samarbete.

– Jag kan inte kommentera varför Irak inte upplever att de får information från Sverige. Vi följer ett strikt regelverk och där samverkar vi så långt det bara är möjligt och delger alla den information vi kan och får delge, säger Anders Kassan, operativ chef på Säpo till Kalla fakta.

Ett av problemen med just irakiska myndigheter är att den som grips misstänkt för terrorism riskerar dödsstraff.

– Vi pratar ofta om svenska medborgare och då måste vi ta ställning till om det här kan innebära ett allvarligt men för den som vi delger information om, och ett allvarligt men kan i vissa fall vara döden.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN