Göteborgs klädkod: ”Inga urringningar”

1 av 2
NYHETER

I ett mejl som skickats ut till flera medarbetare i Göteborgs kommun beskrivs hur de inte får klä sig i sommar, skriver Göteborgs-Posten.

– Jag tycker det är väldigt tydligt att mejlet i första hand riktar sig till kvinnor, säger en av medarbetarna som fått mejlet.

Ett mejl med en klädkod för sommaren har skickats ut till flera anställda på stadsdelsförvaltningen Västra Hisingen i Göteborg.

"Hej allihop. Utifrån sommar värme mm. kan det vara svårt att veta hur vi skall klä oss på kontoret. Vi har diskuterat detta i ledningen och kommit fram till följande: Inga linnen med tunna axelband, ingen djup urringning, shorts och kjolar skall sluta strax ovanför eller nedanför knäet. Och som alltid gäller att ha sunt förnuft, vi är myndighetspersoner på ett socialkontor" står det i mejlet från en enhetschef som GP tagit del av.

”Sexualiserar oss i vår arbetsmiljö”

Det är medarbetare på flera kommunala enheter under området bistånd- och myndighetsutövning som fått mejlet. En av dem är chockad och menar att det är tydligt att mejlet i första hand riktar sig till kvinnor.

– Vissa argumenterar att de skrivit om shortslängd och att även män kan ha linne men man talar vanligtvis inte om urringningar eller bredd på axelband när man syftar på mäns kläder.

Medarbetaren känner obehag över att chefer suttit och diskuterat hur de klär sig.

–  Det känns som att den diskussionen i sig sexualiserar oss i vår arbetsmiljö där vi borde få ses som professionella och inte oroa oss över om kjolen slutar en eller tio centimeter ovanför knät.

”Kollegor reagerar på varandras kläder”

Enhetschefen medger att mejlet har skickats ut efter en diskussion inom ledningsgruppen.

Ylva Morén, områdeschef för bistånd- och myndighetsutövningen, sitter i ledningsgruppen. Enligt henne så brukar de prata om hur medarbetare bör klä sig. Detta för att det ofta är medarbetare som reagerar på kollegors klädval. Hon förnekar dock att kravet är specifikt mot kvinnor.

– Det är absolut inte så, vi har faktiskt haft lika mycket frågor kring män där det handlat om korta shorts, tröjor med tryck på och starka signaler. Det är definitivt inget riktat mot kvinnor, säger hon till Göteborgs-Posten.

ARTIKELN HANDLAR OM

Göteborg