Putin drar tillbaka styrkor i Syrien

avIsabelle Nordström, Kerstin Nilsson

1 av 2

President Vladimir Putin har gett den ryska militären order om att dra tillbaka det mesta av sina styrkor i Syrien.

Under tisdagsmorgonen har man inlett operationen.

– Uppdraget är slutfört, säger Putin i en tv-sändning.

Putin meddelade sitt beslut under ett möte med sina försvar- och utrikesministrar på måndagen.

Rysslands president menade att de ryska styrkorna nu, efter fem månader, har uppnått sitt syfte och lagt grunden för en fredsprocess i landet, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Drar sig tillbaka

Putins order var tydlig:

Den ryska militären ska med omedelbar verkan redan under tisdagen börja dra sig tillbaka ur det krigshärjade landet.

På tisdagmorgonen kom också beskedet om att man börjat att rulla hem militär utrustning från Syrien.

"Den första gruppen ryska flygplan har flugit iväg från Hmeimim-basen mot sina permanenta baser i ryska federationen", uppger det ryska försvarsdepartementet i ett uttalande.

Under mötet på måndagen ska Putin också ha sagt att Ryssland ska ta en större roll i fredsarbetet för att få slut på det syriska inbördeskriget.

Det uppdraget gav Putin sin utrikesminister Sergej Lavrov.

Målsättningen är att få ett slut på kriget i Syrien.

Enligt Kreml ringde Putin själv och meddelade Syriens president Bashar al-Assad, och i telefon kom de överens om beslutet, enligt nyhetsbyrån AFP.

Det är fem månader sedan Putin i september förra året skickade in sina styrkor i Syrien för att hjälpa den syriska regimen i kriget.

De ryska bomberna har dock drabbat även den civila befolkningen mycket hårt.

Och Putin signalerade, trots beslutet, att Ryssland ändå kommer att bibehålla en militär närvaro i Syrien. Och någon tidpunkt för när de ryska styrkorna helt ska ha lämnat landet gav han inte.

Flygbasen blir kvar

Enligt Putin ska dock den ryska marinbasen i Tartous i västra Syrien och flygbasen i Hmeymim i kustprovinsen Latakia fortsätta fungera som vanligt.

Enligt Kremls talesperson sa Syriens president att han hoppades att fredsamtalen, som inleddes i Genève under måndagen, ska leda till ett konkret resultat.

Det fem år långa blodiga inbördeskriget har hittills krävt 250 000 dödsoffer och tvingat miljoner människor på flykt.

Rysslands tillbakadragande kan vara "en viktig utveckling", menar FN-sändebudet Staffan de Mistura. Han hoppas att det "får en positiv påverkan på framstegen i förhandlingarna i Genève", rapporterar AFP.

Utrikesminister Margot Wallström (S) är osäker på vad Rysslands nya besked kommer att ha för effekt i praktiken.

– Man kan notera det här tillkännagivandet, men det är ju så att det gäller att förflytta sig från ord till handling och då får vi också hoppas att han övertalar Assad-regimen att faktiskt bidra konstruktivt till förhandlingarna, säger Wallström till TT på väg in till dagens EU-ministermöte i Bryssel.

ARTIKELN HANDLAR OM