"S är som ett ånglok - och MP skyfflar kolet"

1 av 3 | Foto: Vänsterpartiet var sist ut på årets Almedalen. På söndagen höll Jonas Sjöstedt sitt tal där han kritiserade regeringen.
NYHETER

Jonas Sjöstedt delade ut en rejäl gliring till Stefan Löfven och Miljöpartiet under sitt tal.

Socialdemokraterna jämförde han med ett ånglok.

– Och Miljöpartiet – det är väl de som står där bak och skyfflar kolet, sa V-ledaren i Almedalen.

Att mycket står på spel i höstens budgetförhandling med regeringen, märktes när Jonas Sjöstedt knöt ihop säcken för årets politikervecka i Almedalen.

I sitt tal återkom han flera gånger till skiljelinjerna mellan framför allt S och V och riktade skarp kritik mot Löfven för de gånger han gjort upp med allianspartierna.

– Det är regeringen och de borgerliga som gjort upp om ett orättvist pensionssystem. Det måste göras om – vi kräver ett nytt pensionssystem, rättvisa och jämställdhet måste in, sa Jonas Sjöstedt.

Är som ett ånglok

Den största applåden när han jämförde S med ett ånglok.

– Socialdemokraterna är som ett gammalt ånglokomotiv. De har tjänat väl, under många år har de dragit Sverige mot rättvisa och jämlikhet. Men tiderna förändras. Och Miljöpartiet då? Det är de som står där bak och skyfflar kolet, sa Vänsterpartiets partiledare.

Talet kom sen mycket att handla om hur han ser på ojämlikheterna i samhället och om behovet av medmänsklighet. Och han darrade nästan på rösten när han berättade om hur väl han blev omhändertagen när han halkade och bröt foten i vintras.

"Du är inte ensam"

– Det goda samhället är ett samhälle som säger så: Vi löser det. Du är inte ensam. Vi är i det här tillsammans, sa Jonas Sjöstedt.

Eftersom det var sista dagen i Almedalen för i år, var det betydligt glesare än tidigare i publiken. Men det bekom inte Jonas Sjöstedt.

– Det här är ju Almedalens sista dag och alla ni som följer fotbolls-EM, det är de bästa som är kvar sist.

Nästa år talar dock Jonas Sjöstedt först.