Storbrand på etanolfabrik – finns explosionsrisk

NYHETER

En brand har brutit ut i en etanolfabrik i Norrköping.

Det var mycket kraftig rökutveckling på platsen och räddningstjänsten varnade för explosionsrisk.

– Vi börjar avveckla där nere nu, säger Stefan Hagdahl vid räddningstjänsten.

Brandmän från tio stationer bekämpar en stor brand i en etanolfabrik i Norrköping. Det var till en början kraftig rökutveckling från Lantmännens Agroetanols anläggning på Händelö.

– Det är en stor rökutveckling och vi har mycket resurser på plats, men vi har ännu inte lyckats få en bild av läget, säger Stefan Hagdahl, inre befäl vid räddningstjänsten.

Larmet kom strax efter klockan 11.

”Finns explosionsrisk”

Det brann på två olika ställen utanför och i fabriken, vilket gjorde det svårt för räddningstjänsten att begränsa branden. Man varnade under eftermiddagen för att det fanns en explosionsrisk på området.

– Det är en kraftig brand som vi försöker begränsa. Det finns en explosionsrisk, men vi är i ett mellanläge och försöker begränsa den, säger han.

Det ska inte vara några människor i fara och inga boende i området ska påverkas av den kraftiga röken, enligt räddningstjänsten. Att släcka branden beräknas i nuläget ta fyra till fem timmar.

Vid 14-tiden meddelar räddningstjänsten att man har läget under kontroll.

– Vi börjar avveckla där nere nu och har gjort några sista kontroller där vi fått reda på att allt ser bra ut, säger han.

Skedde en dammexplosion

Även polisen befann sig på platsen för att bistå räddningstjänsten och enligt deras rapporter är det var ventilationstrumma som började brinna på grund av en dammexplosion.

Lantmännen Agroetanlol har en kapacitet att tillverka 230 000 kubikmeter etanol om året och beskrivs som Sveriges största producent av etanol och leverantör av spannmålsbaserad drivmedelsetanol.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bränder