Operationer ställs in: ”Jag är extremt oroad”

Foto: LARS PEHRSON/SvD /TT
S-politikern Erika Ullberg.
NYHETER

I dag kommer planerade operationer på Karolinska universitetssjukhuset att ställas in.

S-politikern Erika Ullberg blev förvånad över att läsa om det här redan i början av juli.

– Jag är extremt oroad, hur kommer det att se ut resten av sommaren? frågar hon sig.

I dag kommer Karolinska universitetssjukhuset i Solna och Huddinge att ställa in de operationer som inte är absolut nödvändiga att genomföra.

Orsaken är att det är brist på vårdplatser.

– Det är självklart jobbigt för patienterna som berörs, men det är nödvändigt när det är ont om platser, sa Elda Sparrelid, tjänstgörande chefsläkare på Karolinska universitetssjukhuset på tisdagen.

”Extremt bekymrad”

Efter att ha läst Aftonbladets artikel om operationskaoset i Stockholmsvården blev Erika Ullberg (S), oppositionslandstingsråd, oroad att det kommer så tidigt.

– Jag känner de som som drabbas av de här inställda operationerna, säger hon.

– Det är bara 6 juli, hur kommer det att se ut om tre veckor? Eller i augusti? Man måste ta den här vårdkrisen på allvar, jag är extremt bekymrad.

Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdslandstingsråd, var i kontakt med sjukhusets chefsläkare efter att ha läst Aftonbladets artikel.

– Att det är en pressad situation är vi medvetna om. Det är ett högt tryck på Karolinska sjukhuset och då är det ansvarsfullt att gå igenom vilka operationer ska man göra och vilka inte göra, säger hon.

– Att prioritera akuta operationer är givetvis det man ska göra.

Men Anna Starbrink är också bekymrad över läget på sjukhuset.

– Jag är bekymrad över att sommaren i vården är så här besvärlig. Trots stora ansträningar från landstinget och medarbetare står i en sådan här situation igen, säger hon.

Anna Starbrink tror man måste bli bättre på att planera inför sommaren.

– Det är en besvärlig situation för de patienter som får sin operation inställd, och det kan ju ingen vara nöjd med, säger hon.

Hjälper med samordning

Sjukhusen kan få hjälp med samordning , bland annat genom en central chefläkare.

– Sedan några år tillbaka fungerar det betydligt bättre med samordningen, och det tror jag att de flesta skulle säga om du frågar sjukhusen, säger Anna Starbrink.

Hon tror också att lösningen finns i fler utbildade specialistsjuksköterskor.

Erika Ullberg tror att man kan få en bättre sommarberedskap genom att uppmuntra till vidareutbildningar och erbjuda personalbostäder i Stockholm.

– Det handlar också om arbetsmiljö och schemaläggning, det går att göra mer än Alliansen har gjort, säger hon.

Under tisdagen träffade Ullberg landstingsrådet och Karolinska sjukhusets ledning i Almedalen.

–  Men det var tyvärr inte ett ord om det här situationen. Jag har begärt ett extra sammanträde med ägarutskottet för att få en samlad bild av läget, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM