Apple

Iphones utsatta för avancerad avlyssning

Av: 

Niklas Svahn

NYHETER

Apple uppmanar mobilägare att uppdatera

En israelisk hackergrupp vid namn NSO har dragit nytta av tre säkerhetsproblem i Iphonetelefoner. Flera av Apples produkter är nu utsatta för avlyssning, skriver New York Times.

Apple uppmanar nu användare att uppdatera programvaran på sina telefoner så fort som möjligt.

Gruppen som sägs ligga bakom avlyssningen kallar sig NSO och är en israelisk organisation som specialiserat sig i mjukvara som spårar och avlyssnar mobiltelefoner.

I tekinkjätten Apples senaste uppdatering av operativsystemet IOS, som finns i mobila enheter som Iphone, Ipad och Ipod touch, har tre säkerhetshål hittats, skriver New York Times. Det gör att NSO kan läsa textmeddelanden, spåra mejl och kontakter. Avlyssningsprogrammet ska också göra det möjligt att ta reda på lösenord och spela in ljud, skriver tidningen.

”Installera uppdateringen”

Som svar på detta har Apple under torsdagen gått ut med en uppdatering av IOS-versionen 9.3.5. På sin webbsajt uppmanar företaget mobilanvändare att så snart som möjligt installera uppdateringen och skriver samtidigt: ”Apple skyddar sina kunder genom att aldrig avslöja, diskutera eller bekräfta säkerhetsproblem innan en fullständig utredning har genomförts”.

Säkerhetshålen upptäcktes först av människorättsaktivisten och medlemmen i Human Rights Watch rådgivande kommitté, Ahmed Mansoor, när han två dagar i rad fick misstänkta meddelanden på sin Iphone 6. Han har tidigare övervakats av så kallade ”spökprogram”, enligt New York Times.

”Sofistikerat spionprogram”

Mansoor klickade aldrig på länken i meddelandet utan skickade allt vidare till Citizen Lab vid universitetet i Toronto som avslöjade att NSO-gruppen låg bakom. De skickade sedan informationen vidare till Apple.

På sin webbsida skriver Citizen Lab att intrånget i Mansoors telefon skulle installerat ett ”sofistikerat spionprogram” och väl i fickan hade telefonen blivit en bärbar spion, där NSO har möjligheten att aktivera kameran på telefonen, spela in ljud, WhatsApp och Viber-samtal.

Gruppen säljer den skadliga mjukvaran till regeringar, enligt tidningen Wired, som också skriver att samma mjukvara skulle kunna användas på Androidtelefoner.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu kan du se din kreditkoll gratis - snabbt och tryggt med BankID. Se din kreditkoll direkt

MinKreditkoll SE

Webbkameror sårbara för smygtittare
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Apple

Iphone

It-säkerhet