Skytten ringde och skrev under massakern på klubben i Orlando

Publicerad 2016-06-16

Omar Saddiqui Mateen var aktiv på Facebook samtidigt som han sköt ihjäl människor.

45 minuter efter att han öppnat eld inne på nattklubben så ringde han dessutom en lokal tv-kanal.

– ”Jag är skytten, det är jag”, sa han till mig i telefon, säger en producent på tv-kanalen News 13.

29-årige Omar Saddiqui Mateen öppnade eld inne på gayklubben Pulse i Orlando, Florida, natten mot söndag. 49 människor dog och ännu fler skadades.

Samtidigt som han befann sig inne på klubben publicerade han en rad meddelanden på Facebook. En republikansk senator som sitter i den amerikanska kongressens kommitté för Homeland Security berättar att meddelandena raderats men att man lyckats återskapa flera av dem, rapporterar flera amerikanska medier.

”Jag svär trohet till Abu Bakr al-Baghdadi (IS ledare, red.anm.)” och ”De riktiga muslimerna kommer aldrig acceptera västs smuts. Ni dödar oskyldiga kvinnor och barn med luftbombningar, nu får ni smaka på Islamiska staten hämnd”, är två av meddelandena som Mateen skrev enligt senatorn.

29-åringen ska också ha uppmanat både USA och Ryssland att sluta bomba terrorgruppen samt varnat för flera dåd i USA de kommande dagarna.

Ringde upp tv-kanal

Samtidigt som skjutningen på Pulse pågick satt producenten Matthew Gentili på den lokala tv-stationen News 13 och svarade i telefon när oroliga Orlando-bor ringde in.

Ett samtal tros ha kommit från Omar Saddiqui Mateen. 45 minuter efter att skottlossningen brutit ut på Pulse ringde det på News 13-redaktionen.

Gentili berättar hur samtalet fortlöpte:

– Känner du till skjutningen?

– Ja, jag får samtal om det. Jag hör rapporter om en skjutning.

– Jag är skytten, det är jag.

Mannen i andra änden av linjen började berätta att han genomfört skjutningen för IS räkning. Han växlade till att snabbt prata på flytande arabiska fram till att Gentili bad honom använda engelska.

– Jag gjorde det för IS. Jag gjorde det för Islamiska staten, svarade mannen.

Var registrerad på Mateen

Samtalet till News 13 avslutades och Gentili förhördes efter sitt pass av FBI. Den federala polismyndigheten har inte velat bekräfta att det var Mateen som ringde, men enligt tv-kanalen har de själva kunnat göra det då sökningar på det uppringande numret matchat ett registrerat på Mateen.

Gentili säger att samtalet för evigt kommer hemsöka honom.

– Jag är definitivt förändrad. När man har fått ett sådant samtal så kan man aldrig mer prata i telefon och känna att det är viktigt.