Sjuksköterska misstänks ha mördat 30 patienter

Av: Linnea Järkstig

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3

En 39-årig före detta sjuksköterska kan vara Tysklands värsta seriemördare i modern tid.

Han är redan dömd för att ha mördat två patienter, men nya obduktioner visar att han kan ha mördat ytterligare 27 personer.

Den tyska sjuksköterskan – som kallas Niels H – dömdes i februari 2015 för att ha mördat två patienter. Men under rättegången erkände han att han mördat många fler.

En domstol beslutade då att 99 av mannens tidigare patienter skulle grävas upp. I 27 av kropparna fanns spår av hjärtmedicin, enligt utredarna.

– Vi tror att antalet offer är mycket större, säger en polisman till tyska Spiegel.

Det innebär att 39-årige Niels H kan vara en av Tysklands värsta seriemördare i modern tid, skriver BBC.

Motivet: ”Hade tråkigt på jobbet"

Sjuksköterskan gav först patienten en överdos av ett läkemedel som stängde av hjärt- och kärlssystemet. Han ska ha velat få uppskattning och skyndade sig därför dit för att sedan återuppliva personen, enligt domstolen i Oldenburg i norra Tyskland.

Motivet ska enligt sjuksköterskan vara att han ”hade för lite att göra på jobbet”.

Själv kommer Niels H inte ihåg hur många patienter han gett medicinen.

– Hur många patienter som föll offer för honom, det kan vi inte säga i dagsläget, säger ansvariga åklagaren Daniela Shiereck Bohlmann, till Spiegel.

Bland hans offer finns bland annat en 44-årig trebarnsfar som var på bättringsvägen och såg fram emot att snart kunna lämna sjukhuset, skriver Süddeutsche Zeitung.

Beskrivs som ”hängiven”

Under rättegången förra året beskrev en äldre läkare Niels H som ”hängiven”. Sjuksköterskan hade gjort ett gott intryck på sina kollegor. Men läkaren hade lagt märke till att Niels H alltid tycktes befinna sig i närheten när patienterna blev dåliga, ofta för att bistå yngre läkare vid återupplivningsförsök.

Patienterna dog mellan 2003 och 2005. I april i år uppgav polisen att de utreder minst 200 dödsfall på de sjukhus där Niels H jobbat, i städerna Delmenhorst, Oldenburg och Wilhelmshaven.

Publicerad: