Skandal-imamen om homosexualitet: En synd

avJohn Granlund

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: LARS BRUNDIN/SYDSVENSKAN/TT
Salman al-Ouda var Usama bin Ladins mentor under många år men har nu tagit avstånd från våld. Under lördagen framträdde han på Amiralen i Malmö vilket har väckt omfattande kritik.

Den miljöpartistiske kommunpolitikern Kamal al Rifai bjöd in Usama bin Ladins tidigare mentor till Sverige.

Nu har den kontroversielle imamen framträtt i Skåne – och berättar för Sydsvenskan om sin syn på homosexualitet:

– Det är en synd man får stå till svars för i nästkommande liv.

Skandalerna kring Miljöpartiet och islamistisk extremism har duggat tätt de senaste veckorna.

I onsdags tvingades kommunpolitikern i Burlöv Kamal al Rifai (MP) ta en timeout efter att det avslöjades att han stått bakom inbjudan av imamen Salman al-Ouda från Saudiarabien.

– Han är emot självmordsbombare och de som ansluter sig till sådana grupper, sa al Rifai till Aftonbladet.

Fullsatt gala

Kritiken mot Salman al-Oudas framträdanden i Sverige har varit omfattande - inte minst från ledande muslimska företrädare.

– Folk ska inte tro att alla muslimer är som de extrema. De allra flesta muslimer som kommit till Sverige vill leva i lugn och ro och bli en del av det svenska samhället, säger Bejsat Becirov, vd på Islamic Center i Malmö, till Sydsvenskan.

al-Ouda var Usama bin Ladins mentor fram till 1993 men tar nu avstånd från våld. I stället vill han införa Sharia-lagar med fredliga medel.

I flera dagar har Salman al-Ouda nu framträtt i Skåne. I går höll han i fredagsbönen i en källarmoské i Malmö och i dag lördag framträdde han på en fullsatt stödgala för Syriens barn på konferens- och nöjeslokalen Amiralen.

"Är en synd"

Sydsvenskan var på plats och beskriver hur den kontroversielle imamen togs emot som en berömdhet.

I samband med evenemanget fick tidningen en intervju med Salman al-Ouda där han bland annat berättar om sin syn på homosexualitet:

– Inom islam är den korrekta åsikten att homosexualitet inte är belagt med något straff i det här livet. Det är en synd man får stå till svars för i nästkommande liv.

På reporterns fråga om Salman al-Oudas uttalanden om att Förintelsen är "grovt överdriven" och att "judar bakar bröd på människoblod" svarar han:

– Det minns jag inte i så fall. Jag är verksam i många kanaler, säger Salman al-Ouda som dock påpekar att Förintelsen är historiskt dokumenterad.

Sätter press på MP-minister

Under lördagen sattes samtidigt ytterligare press på Miljöpartiet när riksdagsledamoten Tobias Billström (M) skriver en interpellation med anledning av imamens besök - till kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP).

– Det reser frågor om graden av radikalisering hos olika muslimska grupper i Malmö och Skåne. Det är viktigt att fråga demokratiministern vilka åtgärder hon ska vidta, säger han till TT.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM