Storbranden i Kanada nu dubbelt så stor

1 av 10
NYHETER

På ett dygn har den vilda skogsbranden i Kanada fördubblats i storlek och fortsätter sprida sig, skriver ABC.

Det väntas ta månader innan branden, nu nästan lika stor som Tokyo, kan brinna ut.

– Det är en stor, okontrollerad och farlig brand, säger Ralph Goodale, minister för allmän säkerhet och krisberedskap.

Branden bröt ut i den kanadensiska provinsen Alberta för en vecka sedan. Den växer explosionsartat och har tvingat samtliga invånare – nästan 90 000 människor – i staden Fort McMurray på flykt.

Det senaste dygnet har brandytan dubblerats från 1 000 till 2 000 kvadratkilometer och är nu att jämföra med den japanska storstaden Tokyo eller den svenska sjön Vättern i storlek.

”Vi behöver kraftigt regn”

Det brinner på ett 40-tal platser i området och över en handfull bränder är utom kontroll. Trots att närmare 1 500 brandmän och ett 150-tal helikoptrar kallats in för att bekämpa eldhärdarna hyser myndigheterna i nuläget inga förhoppningar om att kunna hindra brandens framfart. Vädret är alltjämt varmt och torrt.

– Vi behöver kraftigt regn, säger Chad Morrison, chef vid Albertaprovinsens räddningstjänst, enligt ABC.

Enligt ABC bedömer man att det kan ta månader innan branden kan brinna ut. Brandens spridning hotar nu Albertas grannprovins Saskatchewan.

– Det är en stor, okontrollerad och farlig brand, säger Ralph Goodale, minister för allmän säkerhet och krisberedskap, till ABC.

Inga dödsfall

Den massiva förödelsen till trots finns det inga kända uppgifter om att någon har dött eller skadats i samband med branden. Däremot tar landets ekonomi skada. Bortsett från den förstörda marken har cirka en tredjedel av Kanadas oljeproduktion stängts av som en konsekvens av eldinfernot.

ARTIKELN HANDLAR OM