37 döda efter självmordsattacken i Ankara

avIsabelle Nordström, Linnea Carlén, Max Sommerstein

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 10 | Foto: AP
Minst 37 människor dödades i söndgens bilbomb i centrala Ankara.

Minst 37 personer dödades och 71 vårdas fortfarande på sjukhus efter attentatet i centrala Ankara på söndagskvällen, uppger Turkiets hälsominister.

Enligt lokala medier har en bilbomb utlösts, i samband med vilken två attentatspersoner tros ha dött.

UD har inga uppgifter om att några svenskar ska vara drabbade.

Antalet dödsoffer efter kvällens explosion i hjärtat av Turkiets huvudstad Ankara har nu stigit till 37, uppger landets hälsominister Mehmet Muezzinoglu enligt nyhetsbyrån Reuters. Nya uppgifter om övriga skadade har inte kommit. Av dessa ska 30 personer ha dött på plats.

Två av de döda misstänks vara gärningsmännen, varav den ena sägs vara kvinna. På måndagsmorgonen meddelade Muezzinoglu att dödssiffran stigit till från 34 till 37, samt att 71 personer fortfarande vårdas på sjukhus, 15 av dessa med allvarliga skador.

I CNN:s turkiska livesändning från söndagskvällen kunde man se hur det brann i parken. Lokala medier rapporterar att en bilbomb exploderat nära Ankaras stora torg Kizilay, klockan 18.45 lokal tid. Enligt bilder på sociala medier brann även flera bilar samt en buss efter smällen.

Uppgifter: Bil körde in i buss

Platsen där bomben exploderat är en stor busstation, där många resenärer byter linje. Nyhetskanalen NTV uppger att explosionen ska ha skett efter att en bil kört in i en buss. Ett vittne säger till Reuters att röken syntes på 2,5 kilometers håll.

Svenska UD kan i nuläget inte säga om några svenskar funnits vid attentatsplatsen.

– Vi har inga uppgifter om att det skulle vara några svenskar bland de drabbade, säger Kent Öberg på UD Press.

UD följer händelseutvecklingen via svenska ambassaden i Ankara.

Amerikanska ambassaden varnade i fredags sina medborgare i Turkiet att undvika vissa områden i centrala Ankara efter att ha fått information om en planerad terrorattack, skriver Hürriyet Daily News.

Oklart vem som bär ansvaret

Ingen har ännu tagit på sig ansvaret för attacken. En säkerhetskälla som Reuters har talat med säger att preliminära rön pekar på att PKK, förbjudna Kurdistans arbetarparti, eller en grupp med anknytning till PKK ligger bakom bilbomben.

– Enligt de första fynden tycks den här attacken ha utförts antingen av PKK eller en organisation med anknytning till PKK, säger källan.

Turkiets pro-kurdiska parti HDP gjorde på söndagskvällen ett uttalande där de fördömde attacken och sa att de delar ”den enorma smärta alla nu känner tillsammans med våra medborgare”, enligt AP. Uttalandet är av särskild vikt då partiet ofta anklagas för att vara PKK:s väpnade gren, en anklagelse de förnekar.

Ännu någon timme senare gick en högt uppsatt turkisk regeringstjänsteman ut och sa att polisen misstänker att militanta kurder utförde självmordsdådet, rapporterar AP. Detta ska baseras på ”initiala indikationer”. Med hänvisning till den pågående utredningen, som tros vara färdigställd på måndag, ville myndighetspersonen i nuläget inte uttala sig vidare.

Infört Facebook-förbud

En domstol i Ankara förbjuder människor att ha tillgång till Facebook, Twitter och vissa andra sajter. Beskedet kom efter att bilder på explosionen delats i sociala medier, rapporterar Reuters och hänvisar till turkiska CNN och det turkiska tv-bolaget NTV. Flera användare började ganska omgående få svårt att komma åt sajterna, enligt Reuters.

Det är inte första gången turkiska myndigheter blockerar de sociala nätverken i syfte att förhindra att känsliga bilder sprids.

Hög beredskap

Sedan en längre tid tillbaka har Turkiet hög terrorberedskap. Söndagens sprängdåd var det tredje i Ankara på fem månader. I oktober förra året dödades 103 människor i ett bombattentat mot en fredsdemonstration i staden, ett dåd som terrororganisationen IS tog på sig. Och så sent som den 17 februari i år dödade en bilbomb i Ankara närmare 30 människor och skadade ett stort antal personer. Militanta kurder tog senare på sig den attacken.

Turkiets inrikesminister Efkan Ala bekräftar att söndagens explosion orsakats av en bilbomb riktad mot civila vid en busshållplats. Han säger också att inget land kan skydda sig från terrorattacker till hundra procent, rapporterar AP.

Även president Recep Rayyip Erdogan gick ut med ett uttalande senare på kvällen där han lovade att få ”terrorismen ner på knä”. Han sa också att Turkiet kommer att använda sin rätt till självförsvar för att förhindra framtida attacker, uppger AP.

– Vårt folk bör inte oroa sig, kampen mot terrorism kommer med all säkerhet att sluta i framgång, sa Erdogan enligt nyhetsbyrån.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM