Martin erbjuder sig att vara en ”röst i natten”

NYHETER

Delar sitt mobilnummer till otrygga kvinnor

1 av 3 | Foto: Martin, 31, delar nu ut sitt telefonnummer för att hjälpa rädda kvinnor.

Flera kvinnor har på kort tid misshandlats och utsatts för ofredanden i Östersund.

Martin, 31, delar nu ut sitt telefonnummer för att hjälpa rädda kvinnor.

– Många verkar känna sig otrygga. De ska veta att det finns någon som kan ställa upp, säger han.

Kvinnor som ofredas, misshandlas och blir utsatta för våldtäktsförsök i centrala Östersund. Under kort tid har sex olika fall anmälts, vilket fick Östersundspolisen att vid en presskonferens under måndagen att gå ut med en varning: ”Kvinnor, gå inte ut ensamma”.

Det fick Martin, 31, att bestämma sig för att ta saken i egna händer. Nu uppmanar han den som känner sig rädd, att ringa hans nummer och få "sällskap" i form av ett samtal.

– Jag vill nå ut till bekanta och icke-bekanta som känner obehag och rädsla för att vara ute själva på natten. Jag vill att de ska veta att det finns någon som kan tänka sig att ställa upp utan att förvänta sig något tillbaka, säger han.

Ger dig sällskap

Martin jobbar och bor mitt i centrum, dessutom är han oftast nåbar mitt i natten.

”Är du rädd, känner obehag eller inte vill vara ensam. Slå mig en signal. Jag gör dig sällskap. Spelar ingen roll om vi känner varandra – jag gör det ändå”, skriver han på sin Facebook och lägger ut sitt mobilnummer.

– Det är trist att polisen behöver varna för sådant här. Men det behöver informeras om att det har inträffat saker som rör personer som rör sig i centrum, och då framförallt kvinnor som på senare tid varit utsatta, säger Martin.

Martins uppmaning har snart varit publicerad ett dygn och han har fått mycket positiv respons för inlägget. Enligt honom hör många av sig för att hylla initiativet och skriva lovord.

– Med tanke på den överväldigande responsen verkar det som att det här är något som verkligen kan behövas.

Men trots det har ännu ingen orolig ringt Martin för att få stöd av en ”röst i natten”:

– Jag tror att de kommer börja ringa i helgen, säger han.

”Vill göra något”

Även gatbilsföreningen Streets of Jämtland har engagerat sig för att lugna ned oroliga flickor och kvinnor.

Både på fredagsnatten och lördagsnatten kommer föreningen att erbjuda den som vill gratis skjuts hem. Idén är att den som vill ringer Peter eller hans kompis så plockar de upp och släpper av personen – i trygghet.

– Vi kände att vi måste göra något åt saken. Det vi är bra på är att köra bil och då känner vi att vi kan erbjuda folk att komma hem säkert, säger initiativtagaren Peter.

ARTIKELN HANDLAR OM

Östersund

Brott