Här letar skolmördaren fler offer

Av: Niklas Svahn, Victor Stenquist

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 8

I dag avslöjade polisen sin utredning om skolmorden i Trollhättan. Tre offer dödades med svärd och gärningsmannen sköts sedan till döds av polisen.

– Han hade inte för avsikt att komma hem efter attacken, säger polisens presstalesman Thomas Fuxborg och beskriver det som kallas ”suicide by cop”.

På övervakningsfilmer syns hur Anton Lundin Petterson stryker runt i skolans korridorer – letandes efter fler offer.

Aftonbladets Anders Deros och Victor Stenquist på plats i Trollhättan.
Foto: Anders Deros
Aftonbladets Anders Deros och Victor Stenquist på plats i Trollhättan.

Anton Lundin Pettersson gick den 22 oktober förra året in på Kronans skola i Trollhättan beväpnad med ett svärd. Han valde ut sina offer efter hudfärg och mördade tre och skadade ytterligare en.

Poliserna som först anlände till platsen sköt ihjäl Lundin Pettersson inne på skolan. Eftersom gärningsmannen dog lade polisen ned förundersökningen om mord. Den har därmed inte offentliggjorts – förrän i dag.

”Skolan var noga utvald”

Under tisdagens pressträff avslöjade polisens presstalesman Thomas Fuxborg makabra detaljer kring Anton Lundin Petterssons agerande. Först och främst påpekade han att gärningsmannen inte led av psykisk ohälsa, var inte påverkad av alkohol eller antidepressiva medel vid tidpunkten. Pettersson hade kartlagt skolan före dådet.

– Han hade varit inne och googlat Kronan. Skolan var noga utvald, säger Thomas Fuxborg.

”Suicide by cop”

Gärningsmannen gick runt i korridorerna och valde ut sina offer efter de som inte såg ut att ha ”svensk bakgrund”, av vad polisen beskriver. Allt tyder på att han ville bli dödad av polisen.

– Han hade inte för avsikt att komma hem efter attacken. Det handlade om ”suicide by cop”, säger Thomas Fuxborg.

Polisen misstänker att 21-åringen kan ha lidit av depression och bara veckor innan attentatet hade han fyllt i ett depressionstest på nätet, enligt Sten Rune Timmersjö, chef för polisens avdelning för grova brott i Trollhättan.

– Det kan vara så att han känt sig deprimerad och känt sig ledsen och nere, säger Timmersjö.

Några avsikter att överleva dådet ska han inte ha haft, vilket ska ha varit tydligt av det avskedsbrev han skrivit på ett A4-block och lämnat i sin lägenhet.

– Där riktar han en sista hälsning till familjen. Han ger uttryck för att han inte vill leva längre om det skulle vara så att han blev skadad på något sätt. Det står att han skyller händelsen på samhället och invandringen, säger Sten Rune Timmersjö.

Beskriver han vad han tänkt göra?

– Nästan, han har inte skrivit det rakt ut som han gjorde, men han har gett uttryck för de här sakerna.

Anton Lundin Pettersson ska också haft för avsikt att sätta en prickskyttetavla på sitt bröst för att polisen skulle skjuta honom.

I den gråa bil som han tagit till Kronan hittade polisen 19 oanvända pricktavlor.

– Den tjugonde hittades liggande i skolan. Den var tejpad på ett sådant sätt att vi tror att han har haft för avsikt att sätta den på bröstet eller någon annanstans på kroppen för att utgöra ett mål för mina kollegor, säger Sten Rune Timmersjö.

Motivet: Invandringen

Motivet till dådet var att gärningsmannen såg invandring i Sverige som ett problem vilket gör att polisen ser det som ett hatbrott.

– Det som hände i samhället skyllde han på invandringen och han hade bestämt sig för att göra något åt det. Hade man kunnat stoppa honom? Det hade inte framkommit några som helst indikationer på att det här kunde ske, säger Thomas Fuxborg, som också berömmer skolans insats i samband med attacken eftersom personal låste in barnen i klassrummen och därmed troligen förhindrade fler dödsoffer.

Enligt polisen ska Anton Lundin Pettersson i princip inte haft några nära vänner sedan han lämnat skolan. I hans telefonbok ska det bara funnits någon enstaka kontakt förutom familjen. Enligt Sten Rune Timmersjö hade han startat ett Facebook-konto bara några veckor innan attentatet – även där med främst familjemedlemmar som kontakter.

Skämtade om svärddåd

En som var hans nära vän i högstadiet beskriver honom som snäll, men att han mest ville sitta för sig själv och spela dator. Däremot minns han att Anton Lundin Pettersson ofta drog rasistiska skämt. Han har i polisförhör också berättat om en otäck händelse vid Antons trädgård när de grillade. 21-åringen ska då ha skojat om att han ville bli diktator och roade sig med att slå mot frukt med ett prydnadssvärd.

”XX säger att när han högg mot dessa så sa han att han skulle vilja prova och göra samma sak mot människor. XX säger att han inte uppfattade det som att det var på allvar utan tog det som ett skämt ifrån Antons sida”, skriver polisen i förhöret.

En annan vän som var med vid incidenten i trädgården uppger för polisen att attentatet kom som en chock för honom.

”Han betecknar honom som en mycket trevlig och godhjärtad person och han tror nästan att han kunde börja gråta om han slog ihjäl en fluga”, säger vännen enligt polisförhöret.

Publicerad:

LÄS VIDARE