Åsa Linderborg: ”Sara Danius är skitförbannad”

Aftonbladets kulturchef om sprickan i Svenska Akademien

Enligt Åsa Linderborg är Akademiens ständige sekreterare ”världens mest behärskade människa”.

– Om Sara Danius skriver ett sådant här pressmeddelande en lördagskväll, då är hon skitförbannad, säger Aftonbladets kulturchef.

Att Svenska Akademien bråkar om litterturpristagare chockar inte Åsa Linderborg.

– Det har varit enorma bråk. Till exempel kring Salman Rushdie, där Kerstin Ekman försökte lämna Akademien, och så gick inte det. Men att offentligt bråka på det här viset, det är ganska ovanligt, säger Aftonbladets kulturchef.

– Det som är särskilt ovanligt är att den ständiga sekreteraren går ut och näpsar en ledamot på det här viset, som Sara Danius har gjort. Per Wästberg har helt enkelt gjort något som stör Akademien i deras arbete att försöka få hit Bob Dylan, säger Åsa Linderborg.

”Har inte någon strategi”

Det var efter Aftonbladets nyhet att Bob Dylan låtit radera information om priset från sin hemsida som Per Wästberg reagerade. Till SVT:s Kulturnyheter sa han att Dylan beter sig arrogant och oartigt.

– Och det kan man ju tycka att Per Wästberg kan säga 11 december om Bob Dylan inte har dykt upp. Men inte innan Bob Dylan givits möjligheten att komma hit på prisutdelningen och middagen 10 december, säger Åsa Linderborg.

Hon bedömer att det är ovanligt att Svenska Akademien ger Nobelpriset i litteratur till någon de inte fått tag i innan.

– Det är helt uppenbart att Svenska Akademien inte har någon strategi för hur man ska hantera att världens mest otillgängliga människa inte har gett ett livstecken ifrån sig, säger Åsa Linderborg.

Publisert:

LÄS VIDARE