10-åringens brev till tidningarna: ”Utsidan är inte viktigast”

NYHETER

Uppmanar till omslag med olika kroppstyper

Tioåriga Tish från Florida vill se tidningsomslag som visar upp alla typer av kroppar och inte bara smala, vältränade kroppar. I ett handskrivet brev uppmanar hon nu tidningar att tänka om, skriver Daily Mail.

”Kära världen, det här är en namninsamling för att visa att jag, Tish Melton, verkligen känner att tidningar inte borde visa att skönhet på utsidan är viktigast. För det är det inte.” Så inleder tioåriga Tish från Florida sitt brev till alla tidningar. Tish vill se flera olika typer av kvinnokroppar på omslagen och inte bara smala och vältränade. Hennes brev har fått stor spridning på sociala medier sedan hennes mamma, författaren Glennon Doyle Melton, delat med sig av dotterns brev på sin blogg.

”Det här händer inte”

Glennon var själv bara tio när hon för första gången blev uppmärksam på kvinnokroppar och hur hennes egen kropp skiljde sig från kvinnokropparna på tidningsomslagen. Hon mådde dåligt över det och drabbades av bulimi, en sjukdom som följde med henne långt upp i vuxenlivet. När hon fick höra sin dotter prata om kvinnokroppar kände hon all rädsla komma tillbaka.

”Jag blev helt iskall. Jag kunde inte komma på ett enda ord att säga till henne. Allt jag kunde tänka var 'det här händer inte, det här händer inte'”, skriver hon på sin blogg.

Efter att ha samtalat med sin make bestämde sig Glennon för att prata med sin dotter om kvinnokroppar och ideal. Ett samtal som skulle visa sig vara väldigt viktigt.

”Hoppas hon blir förbannad”

När Glennon och Tish gick förbi en bokaffär dagen efter så stannade Tish till framför tidningshyllan, där alla tidningar hade smala, vältränade kvinnor på omslagen. När de kom hem så satte sig Tish ned och skrev brevet.

”Jag grät och jublade. Jag tänkte alltid att det var mig det var fel på. Men Tish kommer tänka att det är omslagen det är fel på. Troligtvis kommer hon även att bli lite förbannad. Och det är precis det jag vill. Jag vill att hon blir förbannad istället för att bli sjuk,” skriver hon.

Här är hela brevet översatt:

”Kära världen, det här är en namninsamling för att visa att jag, Tish Melton, verkligen känner att tidningar inte borde visa att skönhet på utsidan är viktigast. För det är det inte. Jag tycker att tidningar  ska visa tjejer som är starka, snälla, modiga, eftertänksamma, unika och visa kvinnor med alla sorters hårfärger och kroppar. Alla kvinnor borde behandlas lika.”

Följ oss på Facebook

ARTIKELN HANDLAR OM

Skönhet