Trump: Jag var sarkastisk om Obama

1 av 3
NYHETER

Republikanernas Donald Trump har upprepade gånger hävdat att president Barack Obama grundade terrorsekten IS. Tidigare har han dessutom vägrat ta tillbaka sina anklagelser men nu verkar det som att den kontroversiella presidentkandidaten tvingats till en pudel.

”Fattar de inte sarkasm?", skriver han i en tweet till CNN.

Den intensiva valrörelsen mellan republikanernas presidentkandidat Donald Trump och demokraternas Hillary Clinton har minst sagt varit kantad av anklagelser och smutsiga utspel. Tidigare i veckan kom Trump med det falska påståendet att president Obama hade grundat IS och att Hillary var terrorsektens medgrundare.

– Är det något fel med att jag säger det? Klagar folk över att jag säger att han grundade IS? Allt jag gör är att säga sanningen. Jag är en sanningsägare. Allt jag gör är att säga sanningen, sa han tidigare till nyhetssajten Politico.

Överanalyserar Trumps ord

I en radiointervju på torsdagsmorgonen upprepade han återigen den falska anklagelsen och när programledaren frågade om han inte syftade på att Obama bidragit till terrorgruppens bildande då han misslyckats att skapa fred och därmed bidragit till att skapa ett politiskt vakuum avbröt Trump honom hastigt:

– Nej, jag menar att han är grundaren av IS. Jag gör det. Han är deras mest värdefulla spelare. Jag ger honom utmärkelsen ”den mest värdefulla spelaren”. Och förresten ger jag den till Hillary Clinton också.

Trumps advokat, Michael Cohen, sa tidigare i veckan till CNN att Trump själv skulle behöva försvara sina uttalandena om Obama och IS, men fördömde dock mediernas förmåga att överanalysera Trumps ord.

– Bara Mr Trump kan och vill svara för sina tweets och uttalanden. Massmedia vill dock dissekera varje enskilt ord han säger. Återigen tror jag att Mr Trump kan svara på den här frågan bättre än någon annan, och jag tror därför att den ska överlämnas till honom.

"Patetiska människor"

I samma veva dumförklarade Trump även medierna genom följande tweet:

”Jag älskar att titta på dessa stackars patetiska människor på tv som arbetar så hårt för att förstå mig. Det kan de inte!”

Men den kontroversielle presidentkandidaten, som tidigare vägrat ta tillbaka sina påståenden, verkar nu ha tvingats backa på i alla fall ett av dem. I en tweet på fredagen förklarade han nämligen att uttalandet om Obama och Hillary bara var sarkasm och att CNN inte förstått det.

”Det är ju löjligt”

Hillary Clinton har dock inte låtit vänta med sina reaktioner på uttalandena utan skrev på Twitter att Trump ägnar sig åt att snacka skit om hela USA och att ”Någon som är villig att sjunka så lågt, så ofta, borde aldrig tillåtas tjänstgöra som vår överbefälhavare”.

Även Clinton-anhängaren Seth Moulton har tidigare i veckan rasat över Trumps klavertramp. Till CNN säger han att Trumps uttalanden och falska påståenden visar på hur vårdslös och olämplig han är som landets överbefälhavare.

– Donald Trump har visat att han ljuger varje dag och försöker dagen efter hävda att det han säger är sarkasm. Vad händer om han trycker på kärnvapenknappen och nästa dag säger. "Åh, jag är ledsen, jag var bara sarkastisk". Det är ju löjligt!