Ovärderlig månpåse såld för struntsumma

1 av 5 | Foto: Neil Armstrong och Buzz Aldrin landade på månen 1969. De samlade in prover som de tog med hem till jorden igen.
NYHETER

Neil Armstrong och Buzz Aldrin samlade grus och stenar från månen i den.

Nu har Nasas ovärderliga månpåse av misstag sålts för en spottstyver.

Myndigheten och köparen tvistar efter affären om vem som är den rättmätiga ägaren.

1969 landade Apollo 11:s månlandare och människan för första gången på månen. Astronauterna Neil Armstrong och Buzz Aldrin klev runt på himlakroppen och samlade in stenar och stoft för att föra hem till jorden. Allt lades i en speciell påse.

På grund av att klenoden fått samma id-nummer som en annan rymdartefakt såldes rymdpåsen till Nancy Carlsson från Illinois. Föremålet beskrivs av Nasa som ”enastående, om inte en nationalskatt”, men Carlsson kunde komma över den ovärderliga kassen för knappt 8 500 kronor, rapporterar Sky News.

Tvistar om köpet

Den oavsiktliga försäljningen upptäcktes först när Carlsson skickade tillbaka påsen till Nasa, då hon ville att de skulle autentisera dess äkthet. Nasa bestämde sig för att behålla påsen och har nu startat en juridisk process får att hävda sitt ägarskap.

Samtidigt har Nancy Carlsson kontaktat advokater hemma i Illinois för att få tillbaka sin köpta påse.

Hittades i garage

Påsen bär fortfarande på spår av månen. Trots att föremålen som samlades in sedan länge har tagits ut och analyserats så finns månstoft kvar i tyget.

Det aktuella fallet är inte första gången som påsen kommit på avvägar. 2005 stal en chef vid Kansas space centre flera Nasa-föremål. Under utredningen av fallet hittades månpåsen i chefens garage.

ARTIKELN HANDLAR OM

Nasa

Rymden