Första gudstjänsten efter IS-styret

1 av 4
REUTERS / TT

Efter två år under IS styre samlades kristna irakier i en utbränd kyrka i Qaraqosh för den första gudstjänsten.

– Jag kan inte beskriva vad jag känner. Det här är mitt land, min kyrka, säger Samer Shabaoun.

Samer Shabaoun var en av dem som stred när irakiska styrkor återtog Qaraqosh (också känt som Bakhdida eller al-Hamdaniyya) från terrorrörelsen IS för några dagar sedan, i offensiven mot närliggande Mosul.

Han berättar att IS skickade allt den kunde mot styrkorna, inklusive självmordsbombare och bilbomber.

– Trots allt det så är vi här, säger han.

Klocktornet är skadat och statyer har fått sina huvuden avhuggna och golvet täcks av sot efter det att jihadisterna tänt eld på kyrkan innan de retirerade.

Ärkebiskop Yohanna Petros Mouche vid Mosuls syrisk-katolska kyrka konstaterar att han varit två år och tre månader i exil, men att han nu kunde fira nattvarden i den katedral som IS ville förstöra.

– Men i mitt hjärta var jag hela tiden där, säger han.

Terrorrörelsen IS tog över stora områden av Irak 2014, däribland Mosul, där stiftet var baserat. Ärkebiskopen flyttade verksamheten till Qaraqosh, där den största delen av de omkring 50 000 invånarna är kristna. Men när IS avancerade flydde cirka 120 000 kristna och andra minoriteter från byar och städer i området.

– Vi hade inget annat val om vi inte skulle ha tvingats att konvertera eller bli slavar. Vi flydde för att vi skulle kunna behålla vår tro. Nu kommer vi att behöva internationell skydd, säger prästen Majeed Hazem.

FAKTA: Slaget om Mosul

Mosul har varit ockuperat av IS i två år.

På måndagsmorgonen sa Iraks premiärminister Haider al-Abadatt att offensiven för att ta tillbaka staden inletts.

1. De här deltar i slaget om Mosul:

  6 000 IS-anhängare finns inne i staden. De står mot:

  Uppemot 60 000 irakiska trupper, förstärkta med kurdiska peshmerga-soldater.

Dessutom deltar både sunnimuslimska och shiamuslimska miliser, som slåss med den irakiska (shiamuslimska) regeringens välsignelse. Mosul är en sunnimuslimsk stad och därför är de shiamuslimska soldaternas deltagande mycket känsligt. Miliserna har skördat stora framgångar på slagfältet, men har också anklagats för övergrepp på civilbefolkningen i sunnimuslimska områden.

  Situationen komplicerades ytterligare sedan även turkiska trupper samlats utanför Mosul. Något som väckt protester från den irakiska regeringen. Några shiamiliser har sagt att man kommer strida mot turkarna och "ge dem samma behandling som IS".

2. Så ska slaget gå till

De irakiska och kurdiska trupperna ska först rensa de närliggande byarna från IS-krigare. Anfallet ska ske från söder, norr och öster. Kurderna kommer att stoppa IS-krigare som flyr österut, samt ta hand om flyktingar. De kommer dock inte att gå in i staden. Själva stadskärnan ska tas av de irakiska specialtrupperna, som är tränade av USA, och som tidigare befriat städer som Tikrit och Falluja från IS.

3. Vad händer sedan?

  Få tvivlar på att IS kommer att besegras. Men vad som händer sedan är en stor anledning till oro. Slaget kommer att utlösa en stor flyktingvåg, med upp till 1 miljon människor.

– Mosul riskerar att bli den största katastrofen på många, många år. Hundratusentals människor kommer att behöva hjälp med vatten, mat, tak över huvudet - allt man kopplar samman med mänskliga katastrofer, säger Bruno Geddo, representant för FN:s flyktingorgan UNHCR, till TT.

  Många olika grupper har gått ihop för att krossa den gemensamma fienden IS, men frågan är vad som händer när slaget är vunnet? Det irakiska samhället är djupt splittrat efter år av sekteristiskt krig och i Mosul kommer det finnas tungt beväpnade sunni, shia, kurder och kanske även turkar i området. Shiamuslimska milisledare, som stöds av Iran, har gjort problematiska uttalanden före offensiven, som går ut på att slaget är ett led i att krossa sunnimuslimerna. Turkiet har å sin sida krävt att inga shiamuslimska miliser ska delta i Mosul.

Mosuls befrielse kan mycket väl sluta med ett allas krig mot alla, skrev Aftonbladets utrikeskommentator Wolfgang Hansson nyligen.

SE DIG OMKRING I 360 GRADER Följ med vår prisbelönte fotograf ner i stridsfordon  In i IS-fästet  På livsfarligt patrulluppdrag

TT/AFTONBLADET

ARTIKELN HANDLAR OM