Liknade flyktingar vid giftgodis – nu stäms Trumps kampanj

1 av 4
NYHETER

NEW YORK. Donald Trumps son jämförde flyktingar med förgiftat godis i en tweet.

Nu stäms Trumps kampanj av fotografen som tagit bilden i inlägget.

”Det är oerhört stötande, eftersom den klagande själv är en flykting som tvingades lämna sitt hem på Cypern när han var sex år gammal”, står det i stämningsansökan.

”Om jag hade en skål med skittles och sa till dig att bara tre skulle döda dig. Skulle du ta en handfull? Det är det som är vårt problem med syriska flyktingar.”

Så stod det vid en bild på färgglada skittles-kulor som Donald Trumps son, Donald Trump Jr, publicerade på Twitter i september.

I tweeten skrev Trump Jr också:

”Den här bilden säger allt. Låt oss avsluta den politiskt korrekta agendan som inte sätter Amerika först #trump2016”.

Fick hård kritik

Inlägget ledde till ett ramaskri på sociala medier. Även företaget bakom godiset var kritiskt.

– Skittles är godis. Flyktingar är människor. Vi tycker inte att detta är en passande liknelse, sa en talesperson för bolaget till The Guardian.

Bilden togs bort efter några dagar. Men den fortsätter att ställa till det för Donald Trump i racet till Vita huset. Nu stämmer nämligen fotografen som tagit bilden på godiset hans kampanj för att ha använt fotot utan tillåtelse.

Är själv flykting

Fotografen heter David Kittos, och är själv flykting.

”Det otillåtna användandet av det här fotografiet är oerhört stötande för klaganden, eftersom han tvingades fly från sitt hem på Cypern som sexåring”, står det i stämningsansökan, enligt New York Daily News.

Kittos lever nu i Storbritannien. Han har tidigare sagt att bilden aldrig var tänkt att användas i politiska sammanhang.

– Jag har aldrig skickat ut den här bilden för försäljning. Det här gjordes inte med min tillåtelse. Jag stödjer inte Trumps politik och jag skulle aldrig ta emot hans pengar för att han skulle få använda den.

Donald Trumps kampanj har inte kommenterat stämningsansökan.

”Förloraren” kan bli president ändå – vi förklarar USA:s valsystem

ARTIKELN HANDLAR OM