Mytisk IS-stad intagen av rebeller

1 av 2
NYHETER

Syriska rebeller har med understöd av turkisk militär intagit den för Islamiska staten symboliskt mycket viktiga staden Dabiq i norra Syrien.

Enligt jihadiströrelsen var det här apokalypsen skulle inledas i kampen mot väst.

I Islamiska statens propaganda beskrivs den lilla staden Dabiq i norra Syrien som platsen för det slutgiltiga slaget mot de "otrogna". Men striden gick fort. Då syriska rebeller understödda av turkisk militär på lördagen gick in i den symboliskt viktiga staden på lördagen retirerade IS kvickt, trots att omkring 1 200 krigare skickats dit för att försvara staden.

– Daeshs myt om deras stora strid är avslutad, konstaterar Ahmed Osman, ledare för en rebellgrupp som deltog i offensiven mot jihadistgruppen, med en nedsättande benämning av IS, för Reuters.

Turkiskt stöd

Omkring 2 000 rebeller understödda av turkiska stridsvagnar och stridsflyg deltog i offensiven mot Dabiq, som ligger i Aleppoprovinsen i nordvästra Syrien och anses ha ringa strategisk betydelse. Däremot har Dabiq i propagandan kommit att bli synonym med IS kamp mot väst och har gett namn till en av deras digitala tidskrifter som vänder sig till en engelskspråkig publik och rekryter i väst.

IS tonar ned

Enligt en islamisk profetia kommer apokalypsen först när "romarna" anländer i Amaq eller Dabiq, där ett avgörande slag mellan muslimer och "otrogna" ska ske. Efter slaget i Dabiq väntar Konstantinopels (Istanbuls) fall.

Tidigare i veckan tonade IS dock ned stadens nuvarande betydelse.

"De här blixtanfallen mot Dabiq och dess utkanter – det mindre Dabiq-slaget – kommer att sluta i det större Dabiq-eposet", skriver terrorrörelsen i ett uttalande, enligt nyhetsbyrån AFP.

 PLUS:  Kampen mot terrorn