Trumps rasande attack mot Clintons: ”Är kriminella”

Beskyller Clinton för att samarbeta i hemlighet med medierna

Hillary och Bill Clinton angrips av Trump.
Hillary och Bill Clinton angrips av Trump.

NEW YORK. Hillary och Bill Clinton är i maskopi med medierna för att vinna presidentvalet.

Det påstående levererade Donald Trump i ett ilsket tal. Där beskrev han presidentvalet som helt avgörande för den amerikanska civilisationen.

– Clintons är kriminella, säger han.

Republikanernas presidentkandidat Donald Trump sluggade vilt omkring sig när han talade i Florida på torsdagen. Det var miljardärens första framträdande efter att fler kvinnor trätt fram och vittnat om han utsatt dem för sexuella övergrepp.

Under hävdade en uppretad Trump att anklagelserna är falska. Men han sa inte bara det. Fastighetsmogulen lade fram ett resonemang och att Hillary Clinton, hennes make Bill och medierna konspirerar för att vinna valet:

– De kommersiella medierna i vårt land sysslar inte längre med journalistik. De är politiska aktörer, med en egen agenda. Och den agendan är att ”Crooked Hillary Clinton” till varje pris ska vinna, oavsett hur många liv de förstör. För dem är det ett krig.

Ӏr ingenting utan medierna"

Trump beskrev att det som han kallade för ”Clintons maskin” är i centrum för det politiska etablissemanget – och gör vad som helst för att behålla makten.

– Det finns ingen lögn som etablissemanget inte kan tänka sig att använda. Och det är det som händer nu, sa han, och fortsatte:

– De som utmanar Clinton-familjen stämplas som sexist och rasist. De kommer att försöka förstöra dig, och din familj. De ljuger, ljuger, ljuger. De gör vad som än behövs. Clintons är brottslingar, kom ihåg det.

Donald Trump hävdade också att anklagelserna publiceras nu för att avleda uppmärksamheten från Wikileaks publicering av tusentals mejl från Hillary Clintons rådgivare:

 – Attackerna är orkestrerade av Clintons och hennes allierade bland medierna. Det enda Hillary Clinton har är medierna. Utan dem är hon ingenting.

Hotar att stämma

Kort efter att New York Times publicerade de första vittnesuppgifterna om övergrepp hotade Trumps kampanj med rättsliga åtgärder. I ett uttalande har dock vice vd:n David McCraw sagt att tidningen står fast:
”Inget i vår artikel har gjort något för Mr Trumps rykte som inte hans egna ord och handlingar redan orsakat.”

Under talet uppgav presidentkandidaten att hans jurister förbereder en stämning mot tidningen. Om det blir något av det är dock oklart. Vid en rättsprocess skulle nämligen Donald Trump tvingas vittna under ed om vad som egentligen har hänt vid de aktuella tillfällena. Enligt bedömare är det tveksamt om han vill utsätta sig för det.

Något som det inte råder några som helst oklarheter om är att Donald Trump ser valdagen den 8 november som synnerligen viktig för USA.

– Det här är inte bara ett vanligt val. Det är ett vägskäl i historien av vår civilisation, som kommer avgöra om vi, folket, kan ta tillbaka kontrollen över regeringen, sa i slutet av sitt tal.

Sannolikhet just nu att bli president:

Clinton: 71,4%   Trump: 28,6%

Hur kan det skilja så mycket fast opinionen är jämn? Klicka här för förklaring.

Källa: FiveThirtyEight 8 nov (baserat på prognos i alla stater).

Sammanställning: Johan Furusjö

Publisert:

LÄS VIDARE