Ryan kommer inte längre att kampanja med Trump

avGustaf Tronarp, Joakim Magnå

Trump slår tillbaka: Borde lägga sin tid på andra saker

1 av 2

NEW YORK/STOCKHOLM. Talmannen Paul Ryan meddelar att han inte längre kommer att försvara eller kampanja för Donald Trump under den tid som återstår fram till presidentvalet, rapporterar CNN.

I stället ska han lägga all energi på att Republikanerna ska lyckas behålla sin ställning i kongressen.

Kort efteråt kom Trumps mottatack:

”Han borde inte slösa sin tid på att bekämpa den republikanske kandidaten”, twittrar han.

Foto: Anthony Wahl/The Janesville Gazette/AP
”Jag äcklas över vad jag hört i dag. Kvinnor ska bli hyllade och vördade, inte objektifierade”, sa Paul Ryan om Trumps sexprat.

Beskedet kom under ett konferenssamtal med republikanska ledamöter i representanthuset på måndagsmorgonen. Paul Ryan, den tidigare vice presidentkandidaten och nuvarande talmannen i representanthuset, meddelade då att han inte längre kommer att kampanja för presidentkandidaten Donald Trump.

I stället ska han ägna de 29 dagarna som återstår fram till valdagen till att säkra Republikanernas ställning som motvikt till presidenten.

– Talmannen kommer att ägna den kommande månaden åt att helt fokusera på att skydda våra majoriteter i kongressen, säger AshLee Strong, Paul Ryans talesperson, i ett uttalande, enligt CNN.

”Gör vad som är bäst”

Paul Ryan uppmanade deltagarna i samtalet att själva ”göra vad som är bäst för dig och ditt distrikt” – vilket anses göra det fritt även för andra att ta avstånd från Donald Trump.

Enligt en person som lyssnade på samtalet uttryckte sig talmannen på ett sätt som antyder att han är övertygad om att loppet är kört för Donald Trump.

– Han (Paul Ryan) kommer att lägga all sin energi på att Hillary Clinton inte får fritt spelrum med en kongress som kontrolleras av Demokraterna, säger personen till CNN.

”Ryan står fortfarande bakom Trump”

Beslutet att avbryta kampanjarbetet för Donald Trump innebär inte nödvändigtvis att Paul Ryan också formellt drar tillbaka sitt tidigare uttalade stöd för den kontroversielle presidentkandidaten.

– Det är ingen förändring av hans inställning där just nu, säger Zack Roday, en annan av Paul Ryans talespersoner.

Hillary Clinton var inte sen att kommentera på Twitter.

”Ryan står fortfarande bakom Trump”, skriver hon.

Även Trump-lägret har kommenterat saken.

”Inget har förändrats. Mr Trumps kampanj har alltid drivits av gräsrötter, inte Washington”, skriver Jason Miller, Donald Trumps talesperson, på Twitter.

Twittrade själv

Kort därefter twittrade Donald Trump själv om avhoppet:

”Paul Ryan borde lägga mer tid på att balansera budgeten, jobb och illegal invandring i stället för att slösa sin tid på att bekämpa den republikanske kandidaten”.

Paul Ryans avståndstagande från Donald Trump sker efter att en ljudinspelning, där denne uttrycker sig sexistiskt, läckt ut via Washington Post i fredags.

ARTIKELN HANDLAR OM