Så förändrades mitt liv av Appleprodukter

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets omvärldsanalytiker Ian Vännman om Apple-grundaren

1 av 29

1985, när jag var åtta år gammal, kom Jobs indirekt in i mitt liv. I gästrummet på nedre våningen installerades en Mac.

Sen dess är jag fast i Steve Jobs vision om en värld där alla kan använda teknik för att göra sina liv bättre.

Steve Jobs var en visionär som hade en enorm påverkan på alla våra liv. Han grundade Apple 1976 tillsammans med en polare från gymnasiet. De delade ett intresse för hemdatorer och det mynnade ut i datortillverkning i Jobs föräldrars garage. Ett år senare lanserade de Apples första dundersuccé, Apple II, en av de första masstillverkade hemdatorerna. De var en av datorerna som visade vanliga människor att en dator var något som nog skulle finnas i var mans hushåll. Den visionen förvekligades på nittiotalet av Microsoft.
 

Apple II finansierade Apple under många år. Men den datorn saknade mus och var i stort sett textbaserad, vilket begränsade dess användbarhet. 1979 förhandlade Jobs till sig ett besök på företaget Xerox forskningscenter i utbyte för aktier i Apple. Det visade sig vara en god investering för Apple. Där såg de en av de första datorerna med en mus och det första med filer och fönster, som vi känner igen dem idag. Enligt uppgift så förstod Jobs på direkten storheten i det han såg och utbrast på plats att det är så här alla datorer kommer att fungera i framtiden.

Apple började omgående att utveckla en dator baserade på idéerna från Xerox. De tillförde många egna idéer till konceptet och det dröjde först till 1983 när modellen Lisa som var döpt efter Jobs första dotter lanserades. Lisa var en flopp. Den var för dyr och saknade program att köra. Redan innan den lanserades hade Steve övergett den för ett eget projekt som han drev under piratflagga inom Apple. 1984 lanserades Macintosh och med det fick världen den första riktigt användarvänliga hemdatorn.

1985, när jag var åtta år gammal, kom Jobs indirekt in i mitt liv. Min far jobbade för ett svenskt gruvföretag där ledningen fattade beslutet att alla nyanställda ingenjörer skulle få varsin arbetsdator då de var vana vid sådana från deras utbildningar. Även ledningen skulle få två stycken att dela på för att de skulle förstå vad grejen var. En av de Mac:arna hamnade hemma hos oss.

Jag minns disketterna man stoppade in och övningsprogram jag körde för att lära mig använda tangentbordet och musen. Det här var inget svårt för en åtta åring att behärska och jag blev rätt trollbunden av den digitala fågelholken. Min far tyckte inte heller den var svår och han berättar fortfarande om hur bra det var att han kunde tillverka sina overheads hemma på söndagkväll så sekreteraren slapp komma in tidigt måndag morgon för att skriva ut dem åt honom. Sekreterarens försvinnande roll är bara en av allt som radikalt förändrades med den användarvänliga persondatorn.
 

Åren gick och datorerna byttes ut, men de var hela tiden Mac:ar hemma hos mig. Jobs fick sparken från Apple redan 1985 då hans visioner krockade med ledningens. Det var nog i retrospekt bra för Jobs att han fick sparken då han mognade mycket under de tuffare åren utanför Apple. Men åren var också tuffa för Apple och när Microsoft lanserade Windows 95 blev det riktigt tufft att vara lojal Mac-användare. Apple var då ett företag på dekis. De hade tre gånger själva försökt bygga ett nytt operativsystem till sina datorer för att ersätta deras egna som inte var konkurrenskraftigt längre. Desperat sökte det efter operativsystem som de kunde köpa in. 1996 köpte Apple företaget NeXT. Grundaren och VD för NeXT var Steve Jobs.

Nu börjar revanschen. Inom Apple beskrivs det som dagen då NeXT köpte Apple. Inom ett halvår var Steve Jobs VD och hade ersatt ledningen med sitt gäng från NeXT. Han har erkänt att han tvivlade på Apple när han kom in igen, men var överraskad över att så många talanger fanns kvar och att de delade hans dröm om att Apple igen skulle förändra världen. En av dem var designern Jonathan Ives som formade Jobs visioner till fysiska produkter. Första produkten med deras signatur var iMac:en. Den färglada datorn som inte såg ut som någon annan. Köparna älskade den och trots att den kom med gamla sunkiga Mac OS så var det den bäst säljande datorn 1998.

Vi Mac-fans andades vårluft. 2001 släppte Apple sitt nya operativsystem som kom med köpet av NeXT, Mac OS X. Helt plötsligt så hade vi Mac-användare det mest avancerade operativsystemet. Nu började man se hela Steve Jobs vision. Att hårdvara och mjukvara hör ihop och det finns inga

kompromisser när de ska formas tillsammans.
 

Den visionen förverkligades i den första iPod:en. Det fanns redan en rad mp3-spelare på marknaden 2001, men den här var den första som en vanlig människa ville använda. Inte bara använda, själva upplevelsen av att välja musik i den var magisk. Den sålde sig själv på klickandet när man med fingret skrollade genom ens musiksamling. Det var iPod:en som sen byggde förtroendet för Apples varumärke så starkt att människor började överväga att köpa Mac:ar istället för Windowsdatorer.
 

Jag hade jobbat ett år på Aftonbladet när jag fick min första iPod av min dåvarande chef på IT- avdelningen som ersättning för att jag hade hoppat in på helpdesken en helg. Det var den första modellen och jag fick nog en av de första som kom till Sverige. Den hade ett problem med batteriet så efter några månader så fick jag felanmäla den på Apples sajt. Dagen efter ringde det på dörren, det var en budkille som skulle hämta min iPod. Dagen efter det kom han tillbaks med en splitterny. Än idag så är det unikt med sådan kundservice och den processen har Steve Jobs signatur.

Att jag fick jobb på Aftonbladet berodde enbart på att jag var Mac-kunnig. Tidningsbranschen rullar nämligen på Apples produkter. Kreatörer har alltid föredragit varumärket Apple, antagligen för att de känner igen sig lite i det. Apple är lika mycket konstnärer som ingenjörer. Steve Jobs insåg att om man får konstnärer och ingenjörer att utmana varandra så kan man skapa magi. Det hände på Apple och det hände även på Pixar som han drev åren innan han återvände till Apple.

Den ultimata magin som Jobs har gett världen är iPhone. Strax efter nyår 2007 visade han upp prylen som nu var och varannan svensk har eller åtminstone vill ha. Det är definitionen av samverkan mellan konst och teknik. På samma sätt som Mac:en visade världen hur en användarvänlig hemdator ska fungera, så visade iPhone världen hur en mobiltelefon, eller egentligen hur en superpersonlig dator ska fungera.

Steve Jobs blev bara 56 år gammal. Under 34 år förändrade han världen. Han ledde de team som tog fram Apple II, Macintosh, iPod, iPhone och iPad. Jag kan inte låta bli att fundera över vilka visioner som fanns kvar i honom. Vi får hoppas att bland alla de inom IT-världen som idag uttrycker sin stora sorg över förlusten finns nästa visionär som tillgängliggör avancerad teknik till de stora massorna. För just nu känns det så tomt.

Steve Jobs bästa citat

Wall Street Journal listar Steve Jobs bästa citat. Klicka här.

Familjens egna ord om Jobs död

”Steve dog stillsamt i dag omgiven av sin familj.

I sitt offentliga liv var Steve känd som en visionär; privat levde han för sin familj. Vi vill tacka alla de människor som har visat omtanke och bett för Steve när han varit sjuk det senaste året; en webbsida kommer att upprättas för dem som önskar dela med sig av hyllningar och minnen.

Vi är tacksamma för det stöd och den vänlighet vi mött hos dem som delar våra känslor för Steve. Vi vet att många kommer att dela vår sorg, och vi ber er respektera vår önskan att sörja i fred.”

Ian Vännman

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN