Får inte kontakt

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

”Maud Olofsson har inte pratat med Saab sedan förra sommaren”

1 av 3 | Foto: Foto: URBAN ANDERSSON
FÖRSÖKER FÖRGÄVES I går offentliggjordes att Saab Automobile i Trollhättan har tecknat avtal med kinesiska bildistributören Pang Da. En affär som ska säkra Saabs skakiga finanser på kort sikt. Men det finns uppgifter om att Saab möter motstånd inom regeringen. Den ryske finansmannen Vladimir Antonovs talesman Lars Carlström hävdade i Aftonbladet i går att regeringen vill utplåna företaget. Och enligt källor med god insyn i Saab finns samma känsla hos ledningen för bolaget. Saab får inte längre någon direktkontakt med näringsminister Maud Olofsson. ”De är väldigt förvånade”, säger källan till Aftonbladet.

trollhättan/STOCKHOLM. Saab har hittat en ny kinesisk partner. Nu undrar alla om det betyder något.

Antonov-lägret får stöd från flera håll efter utspelet om regeringens hemliga agenda.

– Frankrikes eller Tysklands president skulle aldrig uttrycka sig så illa om sin fordonsindustri, säger IF Metalls förbundsordförande Stefan Löfven.

Regeringen vill utplåna Saab före nästa val. Det hävdade Lars Carlström, svensk representant för ryske Vladimir Antonov, i Aftonbladet i går.

– Jag delar inte Carlströms åsikter om den svenska regeringen, säger Saab-ägaren Victor Muller officiellt.

Men enligt en källa med god insyn har Saabs svenska ledning samma känsla. Det krisdrabbade företaget har inte haft någon direktkontakt med näringsminister Maud Olofsson sedan sommaren 2010:

– Då deltog hon i en middag med Saab. Sedan dess har de sökt henne varje dag. De är väldigt förvånade att de inte får kontakt, säger Aftonbladets uppgiftslämnare.

Saab oroas nu av Olofssons agerande sedan Riksgälden godkände Vladimir Antonov i april.

– Först sa hon: ”Låt Riksgälden pröva detta, sedan ska vi ta ställning”. När Riksgälden sa ja ställde sig Olofsson längst bak i kön igen och sa: ”Låt EIB pröva Antonov, sedan tar vi ställning”.

Går in med pengar

I går offentliggjordes detaljerna i det planerade avtalet med Kinas största bildistributör Pang Da. De ska inte tillverka Saab-bilar, bara sälja dem i Kina, och går samtidigt in med 989 miljoner kronor.

– Det finns säkert fördelar med att de bara distribuerar. Saab behöver sälja bilar, säger Sven-Åke Berglie, vd för Fordonskomponentgruppen.

Nu stämmer han in i delar av Lars Carlströms kritik:

– Regeringen borde ta täten, inte vänta på EIB.

Metallbasen Stefan Löfven är kritisk mot Maud Olofssons uttalande att Saab ”gör bilar som ingen vill köpa”:

– Inget annat biltillverkande lands regering har ens varit i närheten av sådana kommentarer om sin fordonsindustri.

Paul Åkerlund, S-kommunalråd i Trollhättan och före detta Metallordförande på Saab-fabriken, är försiktig när han kommenterar Lars Carlströms anklagelser mot regeringen.

– Jag hoppas att det inte är sant. Men det är omöjligt för mig att veta om det stämmer, säger han när han tar emot Aftonbladet i kommunhuset.

”Ska förklara sig”

Enligt Lars Carlström ska en tjänsteman på finansdepartementet ha sagt att ”Sverige klarar sig utan Saab”.

Paul Åkerlund delar uppfattningen att motståndet finns på finansdepartementet – och hos statsminister Fredrik Reinfeldt. Maud Olofsson spelar en mindre roll i sammanhanget, anser han.

– Jag tycker att man ska komma hit ner och förklara sig. Regeringen har kommit alldeles för lätt undan, säger kommunalrådet.

Aftonbladet har förgäves sökt Maud Olofsson och Fredrik Reinfeldt för en kommentar.

Publicerad: