Nyheter

Juholt-effekt på gång inför omvalet

Av: 

Mikael Stengård

NYHETER

Socialdemokraterna går starkt framåt - Juholts taktik har lyckats

Håkan Juholt ser ut att göra succé i omvalet i Västra Götaland.

I en Sifo-undersökning som presenteras i Göteborgs-Posten ökar Socialdemokraterna med drygt fem procentenheter på bara några veckor.

– Det verkar som om Juholts taktik har gått hem, säger Aftonbladet politiska kommentator Lena Mellin.

Enligt undersökningen kommer det rödgröna regionstyret att fortsätta även efter valet.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet får tillsammans 48,6 procent av rösterna. Alla tre har gått framåt sedan valet i höstas.

"Juholt-effekt"

Socialdemokraterna har också ökat markant jämfört med en Sifo-undersökning som lades fram i början av maj – från 27,6 till 32,9 procent.

– Det skulle kunna vara en Juholt-effekt. Först tänkte han inte kampanja inför valet, men sedan ändrade han taktik och det verkar som att den har gått hem, säger Aftonbladets Lena Mellin.

Den borgerliga alliansen får tillsammans 42,7 procent i undersökningen.

Störst förlorare är Folkpartiet som backar från 8,1 procent i valet till 5,8 procent.

– Den siffran bör man ta med nypa salt, för ett litet parti kan siffrorna skifta från dag till dag. Och man ska inte glömma bort att Jan Björklund är från Västra Götaland och räknas lite som bygdens son, säger Lena Mellin.

Öppet race

Valdeltagandet ser dock ut att bli lågt. Enligt undersökningen kommer 56 procent av de röstberättigade att söka sig till en vallokal på söndag. Det kan jämföras med valet i höstas där 80,6 procent röstade.

– Ett lågt valdeltagande innebär per automatik att Socialdemokraterna missgynnas. Det kan fortfarande hända vad som helst och vem som kan komma att bilda majoritet på söndag är det omöjligt att sia om.Socialdemokraterna går även fram något i en opinionsundersökning som gjorts av Novus inför söndagens omval.

S beräknas få 32 procent, vilket är en ökning med 1,1 procentenhet jämfört med valet i höstas. Enligt undersökningen skulle de röd-gröna får 45,4 procent av rösterna, medan Alliansen får 43,2 procent.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu kan du se din kreditkoll gratis - snabbt och tryggt med BankID. Se din kreditkoll direkt

MinKreditkoll SE

Aftonbladets bloggar
Publisert: