Google tar upp fajten mot Facebook

Google har lanserat ett nytt socialt forum på internet som ska utmana Facebook. Men experter tror att företaget får svårt att vinna över inbitna Facebook-anhängare till sitt läger.

Google har gjort flera försök att ta upp matchen mot Facebook de senaste åren. Nu är det dags igen.

Google+ är namnet på den nya tjänsten.

Här kan användarna bland annat chatta i grupper, videochatta, dela in sina vänner i mindre vänkretsar och välja vilken information de vill dela med vilka.

Förutom de nya funktionerna ingår också företagets kartjänster och bilder i servicen.

Men den här tjänsten hoppas företaget bli en spelare att räkna med inom socialt nätverkande i framtiden.

”En utmaning”

Men många analytiker tror att Google får svårt att ta upp kampen mot Facebook, som nu har över 500 miljoner medlemmar över världen. Vissa menar också att Google bara härmat vissa funktioner i Facebook och sedan lagt till en videochatt, skriver BBC News.

– Människor har redan sina sociala cirklar. Att få dem att skapa en ny social cirkel är en utmaning, säger Debra Aho Williamson, chefsanalytiker på eMarketer, till AP.

Tidigare försök misslyckade

Googles tidigare försök att utmana Facebook, Google Wave och Google Buzz, har heller inte rönt några större framgångar, utan mött svalt intresse från användarna.

Den nya versionen av Google + har än så länge bara släppts till ett begränsat antal användare, men företaget säger att man snart hoppas att det sociala nätverket ska bli tillgängligt för de miljoner individer som använder företagets service varje dag.

Publisert: