Nyheter

Ger samma svar – 19 gånger

Av: 

Erik Nises

NYHETER

Har Tobias Billström och Carl Bildt sagt att hedersmord fått svenskarna att kräva hårdare regler för invandring?

Billström vägrar svara.

Istället rabblar han samma svar – ”vi kan inte kommentera tredjepartsuppgifter” –  19 gånger.

Enligt Wikileaksdokument ska migrationsminister Tobias Billström och utrikesminister Carl Bildt, under ett möte med USA:s ambassadör, ha tagit upp svenskarnas krav på hårdare invandringspolitik.

Ska ha talat om hedersmord

Bildt ville, enligt dokumenten, ha en överenskommelse med Irak om att återsända irakier som Sverige inte ville bevilja tillstånd. Om inte skulle det bli omöjligt att upprätta en svensk ambassad i Bagdad enligt Bildt, skriver TT.

Ministrarna ska också ha talat om att flera hedersmord i Sverige ska ha lett till folkliga krav på en hårdare invandringspolitik.

–  Utan ett regelverk för att skicka tillbaka tillståndslösa skulle invandringsproblemet skena okontrollerat i ett land med nio miljoner invånare, ska Bildt ha sagt.

De påstådda uttalandena fördömdes av flera politiker, bland annat Cecilia Wikström, Europaparlamentariker för Folkpartiet, som kallar det för "förfärlig retorik".

När Tobias Billström fick frågan av SVT:s Rapport om han och Bildt yttrat sig på detta sätt under mötet blev svaret långt men monotont.

Samma svar –  19 gånger

–  Vi har varit mycket tydliga med att Wikileaksdokumenten är omöjliga att kommentera efter som det är tredjepartsuppgifter, sa Billström.

Det spelade ingen roll att reportern påpekade att Billström faktiskt var på mötet och därmed kan leverera förstahandsuppgifter.

19-gånger hann Billström upprepa varianter av samma svar utan att svara på frågan innan en pressekreterare avbröt intervjun.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte: Den nya muminmuggen för 2021 finns hos Cervera – beställ här!

Cervera

Aftonbladets bloggar
Publisert: