Obama: Gaddafi måste ge sig av

avVictor Stenquist

Trycket allt hårdare på Libyens diktator

1 av 3 | Foto: AFP
Barack Obama under lördagen.

Snaran dras åt för Muammar Gaddafi.

Barack Obama kräver nu att diktatorn lämnar Libyen.

”Avgå nu”, uppmanar han.

Samtidigt som en ny oberoende regering bildats av den avhoppade justitieministern i Libyen kom nästa dråpslag för Muammar Gaddafi.

Från Vita huset meddelade man att Barack Obama i ett samtal med Tysklands förbundskansler Angela Merkel lämnat sitt skarpaste uttalande hittills.

"Presidenten fastslog att när en ledares enda metod för att sitta kvar vid makten är att tillgripa massvåld mot sitt eget folk, då har han förlorat rätten att härska och måste göra det som är rätt för hans land: avgå nu”, meddelar Vita huset enligt TT.

Även utrikesminister Hillary Clinton visar tydligt att Gaddafi måste gå.

"Vi har alltid sagt att regimens framtid är en fråga för det libyska folket att avgöra, och de har gjort klart vad de anser", säger hon i ett uttalande.

Fryst tillgångar

Förutom kravet på Gaddafi har USA också fryst diktatorns och hans familjemedlemmars tillgångar som finns i USA.

Obamas hårda ord kom samma dag som avhoppade justitieministern Mustafa Mohamed Abud al-Jalil bildat en övergångsregering i staden Benghazi, som kontrolleras av oppositionen.

"al-Jalil underströk att hemlandets territorium är helt och odelat, att Libyen är fritt och att dess huvudstad är Tripoli", rapporterar den libyska tidningen Quryna.

150 personer räddade

Det brittiska flygvapnet har under lördagen hämtat 150 personer från olika platser i den libyska öknen söder om Benghazi. Hercules-plan har hämtat både britter och personer av annna nationalitet som velat fly landet, men ännu inte haft möjlighet.

Planen landade under dagen på Malta.

ARTIKELN HANDLAR OM