Mubarak frihetsberövad i 15 dagar

NYHETER

Mubarak drabbades av hjärtinfarkt vid de första förhören

Egyptens ex-president Hosni Mubarak och hans två söner Gamal och Alaa har frihetsberövats och förhörs misstänkta för korruption och våldsamheter mot civila.

Men de första förhören mot Mubarak fick avbrytas abrupt.

När åklagarna ställde frågor drabbades Mubarak av en hjärtattack.

Foto: Hosni Mubarak.

En åklagare har beslutat att Hosni Mubarak och hans två söner ska sitta frihetsberövade i 15 dagar medan de förhörs om misstankar kring korruption, maktmissbruk och för våldsamheter mot civilbefolkningen under upproren i Egypten.

"Det har beslutats att hålla Gamal och Alaa i fängsligt förvar i två veckor eftersom det finns behov av utredning”, står det i en rapport enligt AFP.

Men när Mubarak själv skulle förhöras om misstankarna drabbades han av en hjärtattack på tisdagen.

Sjukhus i Sharm el-Sheikh

Den 82-årige ex-presidenten lades in på sjukhus i semesterorten Sharm el-Sheikh, där han befunnit sig sedan han störtades från makten 11 februari i år.

– Mubarak togs in på det internationella sjukhuset i Sharm el-Sheikh i eftermiddags, under en väldigt stor närvaro av säkerhetsfolk, säger en säkerhetskälla till AFP.

Statlig teve bekräftar

Den statliga egyptiska televisionen har bekräftat att Mubarak blivit inlagd på sjukhus och att han drabbats av en hjärtinfarkt.

Sjukhusdirektören Mohammed Fathallah säger till televisionen att Mubarak mår ”någorlunda” bra, enligt AFP. Han ska ha blivit inlagd på sjukhuset vid 17.00, lokal tid.

Mubarak skyddas av sina livvaktar vid sjukhusets vip-avdelning, och poliser, ambulanser och tung militärpolis finns runt byggnaden, enligt TT.

Söner ska förhöras

I söndags beslutade statliga åklagaren Abdel Magid Mahmud att Mubarak och hans sönder Alaa och Gamal skulle förhöras angående de våldsamheter som riktades mot demonstranter under de våldsamma protesterna som till slut blev slutet på presidentens över 30 år vid makten. Sent i går beslutade åklagaren även att Mubarak och hans två söner ska sitta frihetsberövade i 15 dagar.

Mubarak hade sedan han på tisdagsmorgonen fått reda på att han skulle förhöras vägrat att äta eller dricka. Enligt källor till en egyptisk tidning skulle Mubarak ha iscensatt hjärtinfarkten för att slippa svara på frågor.

Sönerna förhördes i går i staden al-Tor, enligt AFP. De misstänks bland annat för anstiftan till brand mot demonstrationerna som pågick från den 25 januari till den 11 februari.