”Framtid med Gaddafi otänkbar”

En libysk framtid med Muammar Gaddafi är otänkbar och skulle innebära ett omåttligt svek från resten av världen, skriver ledarna i USA, Storbritannien och Frankrike i en gemensam artikel som på fredagen publicerades i en rad tidningar på båda sidor Atlanten.

Barack Obama, David Cameron och Nicolas Sarkozy skriver att de inte ska "vila förrän FN:s resolutioner är uppnådda".

"Det är otänkbart att någon som har försökt slakta sitt folk kan ha en roll i dess framtida regering", skriver de tre.

"Så länge Gaddafi sitter vid makten måste Nato och dess allierade fortsätta sina operationer så att civila skyddas och pressen på regimen ökas".

”Vilka skyddar ni?”

Gaddafis dotter Aisha svarade de tre ledarna i ett tv-sänt tal vid faderns stora anläggning som bombades av USA för precis 25 år sedan: Vilka är de civila ni skyddar? Är det de människor som har automatvapen och handgranater? Är de oskyldiga civila ni försöker skydda?

Åkte runt i bil

Muammar Gaddafi åkte sent på torsdagskvällen runt i en öppen bil på Tripolis gator och hälsade sina anhängare med knuten näve.

– Gud, Libyen, Muammar och ingen annan, ropade de församlade medan kraftiga explosioner skakade området där Gaddafi har sitt högkvarter i huvudstaden.

Nato förnekade först att Tripoli bombats på nytt. Men senare bekräftade en talesman för alliansen att räder gjorts mot stadens utkanter.'

Ytterligare angrepp

– Nya rapporter från piloter som återvänt från Libyen visar att det tycks ha förekommet ytterligare två angrepp mot mål närmare Tripoli, sade en inte namngiven talesman för Nato.

TT-AFP

ARTIKELN HANDLAR OM