Minst 42 personer döda i fängelsebrand

Fängelsedirektör släppte ut 1000 interner

På mindre än 24 timmar har Tunisiens styre bytt händer två gånger.

Nu står det klart att presidenten inte kommer tillbaka till makten – och talmannen har makten tills en ny ledare är utsedd.

Men oroligheterna fortsätter.

En fängelsedirektör valde att släppa ut 1000 interner på lördagen.

När president Ben Ali i går flydde till Saudiarabien tog premiärministern Mohamed Ghannouchi över styret över Tunisien.

I dag utsåg författningsrådet talmannen Foued Mebazaa till interimledare över landet.

Han har nu 60 dagar på sig att arrangera ett nyval.

Oroligt

Men läget är fortfarande oroligt i huvudstaden Tunis. Nyhetsbyrån AP rapporterar att folk plundrar affärer och marknader.

Premiärminister Mohamed Ghannouchi beordrade i natt armén och andra säkerhetsstyrkor att skydda invänarna i förorterna, som utsattes för attacker under natten.

En fängelsedirektör i Mahdia valde att släppa ut 1 000 interner för att försöka undvika ett blodbad innanför murarna, rapporterar Skynews.

– De försökte rymma och polisen sköt mot dem. Nu är ett tiotal personer döda och alla har rymt, säger ett ögonvittne till tv-kanalen.

Tände eld på madrass

Minst 42 personer har dödats sedan ett fängelse i den tunisiska staden Monastir satts i brand på förmiddagen, rapporterar AP.

TT uppger att branden orsakades av att en intagen tände eld på sin madrass i en av fängelsets sovavdelningar där cirka 90 människor ska ha befunnit sig.

Utöver det har minst 23 personer dödats i upploppen, uppger myndigheterna. Men oppositionen uppger att dödstalen är minst tre gånger så höga.

Fakta: Tunisien

Tunisien blev självständigt 1956. Den förste presidenten, Habib Bourguiba, dominerade politiken i över 30 år. Han arbetade mot islamistiska strömningar och för kvinnors rättigheter.

Zine el Abidine Ben Ali kom till makten i en oblodig kupp 1987, när Bourguiba förklarades senil. Ben Ali omvaldes för två år sedan med 90 procent av rösterna. Han störtades i en folklig revolt som kulminerade på fredagen. Då tog Ben Ali sin tillflykt till Saudiarabien.

Tunisien har runt tio miljoner invånare. Fram tills dess att oroligheterna började i december betraktats som ett öppet och turistvänligt land.

Källa: TT

Publisert: