Gaddafi: ”Jag tänker stanna i Tripoli till slutet”

Kraftiga explosioner i Libyens huvudstad i morse

Striderna i Tripoli har pågått under hela söndagen.

Samtidigt får rebellerna förstärkning västerifrån, när fler rebeller avancerar in mot stadens kärna.

I dag föll en viktig militärbas, som ingår i försvaret av Tripoli – och Gaddafi svarade med att i tv försäkra att han "stannar till slutet".

Fyra kraftiga explosioner hördes i hjärtat av Tripoli tidigt på söndagsmorgonen när Natos krigsflygplan flög över staden.

Under hela dagen har striderna fortsatt – och tusentals rebeller avancerat raskt från väster. Gatorna kantas av välkomnande människor som viftar med rebellernas flagga.

Enligt Nato håller Gaddafiregimen på att smulas sönder framför ögonen på dem, rapporterar AFP.

– Vi ser människor packa sina väskor – tre människor i topp-position har de senaste dagarna deserterat, och det Gaddafikontrollerade området krymper framför ögonen på oss, säger Natos taleskvinna, Oana Lungescu, till AFP.

Viktigt militärbas i rebellernas händer

Vid 17.20-tiden kom de första uppgifterna från AP om att rebellerna intagit den stora militärbasen som ingår i försvaret av Tripoli. Militärbasen är hemvist för Gaddafis son Khamis brigad. Där ska rebellerna har kommit över ett stort vapenlager.

Från den länge belägrade staden Misrata smög sig rebeller på lördagen från havet in i Tripoli och anslöt sig till inbäddade anhängare i staden, enligt vad rebellgruppen Nationella rörelsen för Tripolis befrielse (NRTB) uppger för TT.

På söndagsmorgonen uppgav en aktivist i Tripoli för Reuters att oppositionen kontrollerade det mesta av Tajouradistriktet i östra staden och hade omringat flygbasen där.

"Hela Tripoli har revolterat"

På flera andra håll in staden rapporterades strider pågå.

– Hela Tripoli har revolterat. Ropen Gud är störst hörs från moskéernas minareter, sade han.

Företrädare för den libiska regimen uppger att 376 dödades och över 1000 skadades från båda sidor i strider det senaste dygnet, uppger Reuters.

Tre områden i Tripoli – Fashlum, Zawiyat Dahmani och Mansura, är under rebellernas kontroll och striderna fortsätter, enligt tv-kanalen al-Jazira, vars reporter Zeina Khodr reser med rebellerna. Samtidigt närmar sig fler rebeller centrala Tripoli.

Mansura ligger nära Bab al-Aziziya, Gaddafis högkvarter i Tripoli. På söndagseftermiddagen kom uppgifter om att Nato bombade kvarteren i närheten av Gaddafis högkvarter i Tripoli.

Men rebellerna uppmanade Nato att trappa upp bombningarna.

Gaddafi: Kom hit och rädda Tripoli

När Gaddafi talade vid 18.50-tiden i libysk statlig tv uppmanade han människor från alla delar av Libyen att frita Tripoli från rebellerna. Gaddafi sa att han är "rädd att Tripoli kommer att brinna" men att han tänker stanna i Tripoli till slutet. Han tänker inte heller lämna ifrån sig makten utan säger att kan kommer att segra.

– Vi är ute efter dig, krulltott, skanderade rebellerna segervist när de lastade in ammunition och vapen vid militärbasen nära Tripoli.

Rebelltalesman: Tripoli faller i natt

Vita huset sade att "Gaddafis dagar är räknade". En stor rebellstyrka befann sig vid 20-tiden endast 16 kilometer från Tripolis centrum, enligt Skynews.

– Jag tror att i natt eller i morgon kommer vi att frita Tripoli, sade Abdel, talesman för NRTB i telefon från Tunisien.

Free Libya – Google My Maps
Publisert: