Nyheter

"Lööf kan göra en Reinfeldt"

Av: 

Susanna Vidlund

NYHETER

Så påverkas den politiska kartan

Centerpartiet får ny partiordförande.

Miljöpartiet har nya språkrör och Socialdemokraterna fick i mars en ny ledare.

Det kan öppna för nya samarbeten och förändrad partipolitik.

–  Med nya ledare kan det självklart ske förändringar, säger Sören Holmberg som är professor i statsvetenskap och verksam vid SOM-institutet i Göteborg.

I dag kom beskedet: Annie Lööf, 28, föreslås ta över posten som partiledare. Hon är ung, mer liberal än den nuvarande partiledningen och vill se en tryggare, friare och grönare värld.

– Jag misstänker att hon kommer göra en Reinfeldt. Han förde Moderaterna in mot mitten där flest väljare finns, säger Sören Holmberg som är professor i statsvetenskap och verksam vid SOM-institutet i Göteborg.

Nya ledare

Svensk politik har i år begåvats med flera nya ledare.

I mars tog Håkan Juholt, 48, över rodret efter S-veteranen Mona Sahlin, 54.

Två månader senare: Gustav Fridolin, 28, och Åsa Romson, 39, tog över efter de avgående MP-språkrören Maria Wetterstrand, 37, och Peter Eriksson, 53.

Förlorade väljarna

Mindre än en månad hann gå, så kom nästa besked: Maud Olofsson, 56, avgick som ledare för Centerpartiet.

Beskedet om Mauds avgång hade föranletts av spekulationer och rykten och var därför inte helt överraskande.

– Hon hade starka siffror i början men de dalade mot slutet. Centerns starkaste väljargrupp har alltid varit på landsbygden. Hon försökte göra partiet mer marknadsliberalt. I väljarnas ögon sköts partiet mer till höger. Partiet tappade väljare och den gamla gröna profilen försvagades, säger Sören Holmberg.

Personlig popularitet

Sören Holmberg menar att man inte ska ha en överdriven tro på den enskilda partiledaren.

– Självklart spelar de en roll på det vis att det finns en betydelse av deras personliga popularitet, även om väljarna inte bara röstar på ett parti för partiledarens blå ögon. Det viktigaste är partiets politiska inriktning.

Hur mycket påverkar partiledaren partiets politik?

– Det vet ingen, då måste man ju vara en fluga på väggen i partiets verkställande utskott. Men förmodligen skiljer det sig åt från person till person. Det beror på hur kompetent och påläst personen är, hur bra förankrad man är i de starkaste grupperna inom partiet.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte: Den nya muminmuggen för 2021 finns hos Cervera – beställ här!

Cervera

Publisert: