Strålning stoppar vattenbombning

Desperat åtgärd för att kyla ner reaktorerna på Fukushima 1 misslyckas

Läget vid kärnkraftverket Fukushima är desperat.

Reaktor 3 befaras läcka radioaktiv ånga och efter att all personal evakuerats tidigare i dag är nu 180 personer tillbaka i kärnkraftverket.

– De här människorna är hjältar, säger David Brenner.

Fukushima En av de tidigare explosionerna på kärnkraftverket på en flygbild.
Fukushima En av de tidigare explosionerna på kärnkraftverket på en flygbild.

Strax efter klockan tre i morse växte katastrofen vid Fukushima till skrämmande proportioner.

Stora moln av vit rök steg från Fukushima, visade tv-bilder.

Myndigheterna befarar att den inre reaktortanken i reaktor tre har skadats och att radioaktiv ånga läcker ut. Enligt Yuki Edano hade strålningsnivåerna ökat dramatiskt under morgonen. Senare rapporterade Reuters att den högsta strålningsdosen hittills har uppmätts vid kraftverket. Några siffror gick man inte ut med.

Yuki Edano sade på en presskonferens att strålningsnivån vid grinden till kärnkraftsanläggningen är 1 400 mikrosievert.

– Strålningsnivåerna är stabila och innebär ingen omedelbar hälsorisk för människor utanför säkerhetszonen, sade han.

180 arbetare tillbaka

180 arbetare har nu återvänt till kärnkraftverket, enligt CNN. Normalt är det 800 personer som arbetar där.

– Deras situation är inte den ultimata. Det är självklart att de kommer att utsättas för väldigt höga doser av strålning. Det finns definitivt en risk för dödliga doser. De vet om det, och jag tycker att de här människorna är hjältar, sa David Brenner, föreståndare för Centret för radiologisk forskning vid Colombia universitet i USA till CNN.

Nu har också nivån för hur hög strålningen får vara för att de anställda ska få arbeta i kärnkraftverken höjts; från 100 till 250 millisieverts.

Desperat vattenbombning

På presskonferensen avslöjade Edano att temperaturen nu stiger i de bassänger i reaktor 5 och 6 där använt kärnbränsle förvaras, men att läget i nuläget är under kontroll.

I ett desperat försök att få ner temperaturen i reaktorerna försökte kraftbolaget Tepco att vattenbomba kraftverket med helikopter. På japanska tv-bilder syntes en stor militärhelikopter med stora vattenbehållare, sådana som används vid skogsbränder, flyga in mot Fukushima 1. Men åtgärden fick stoppas på grund av för hög strålning över kärnkraftverket, rapporterar AFP.

Nu kommer även militär att hjälpa till med att pumpa in havsvatten i kärnkraftverket, meddelar Japans kärnkraftsmyndighet.

Japans regering har beordrat landets polismyndighet att skicka vattenkanoner till Fukushima 1 för att hjälpa till med tillförseln av vatten till mellanlagringsbassängen i reaktor 4, enligt tv-kanalen NHK.

Radioaktivitet i kranvatten

Enligt CNN ska den lokala regeringen i dag ha sagt att tester visade spår av strålning i kranvatten i staden Fukushima, 60 kilometer från kärnkraftverket Fukushima 1.

Representanter från Fukushima 1 sa att den mängd radioaktivt cesium och jod som påträffades i vattenproverna inte är skadliga för människokroppen.

Enligt regeringstjänstemän ska nya mätningar av kranvattnet senare under dagen inte ha visat några spår av radioaktiv strålning.

Gynnsamt väder

Enligt meteorolog Martin Hedberg på klart.se är vindriktningen i området mycket gynnsam. På onsdagsmorgonen svensk tid blåste det från nordväst med riktning mot sydöst, vilket innebär att den eventuella strålning som finns i luften transporteras ut till havs.

– Under dagen kommer vindarna att ändra riktning från sydväst mot nordöst – alltså fortsatt ut till havs, säger Martin Hedberg.

Vindriktningen mot havet kommer att hålla i sig veckan ut, enligt prognoserna.

Vid 23-tiden i går började också den fjärde reaktorn brinna, för andra gången.

Reaktorn är avställd men används för förvaring av använt kärnbränsle.

Släcktes snabbt

Brandkåren ryckte ut och lokala myndigheter hävdade att branden var släckt på bara en timme.

Minst två bränder och tre explosioner har nu skett vid kärnkraftverket sedan fredagens jordskalv och tsunami. Även det amerikanska försvaret ska ha skickat två av sina brandbilar för att hjälpa till med släckningsarbetet.

Haveriet är totalt.

70 procent av bränslestavarna i reaktor 1 ska vara skadade, exakt hur var i natt oklart.

– Stavarna kan hålla på att smälta eller så kan det finnas hål i dem, sa Tepco-talesmannen Minoru Ohgoda enligt nyhetsbyrån AP i natt.

Radioaktivt material läcker också ut från reaktor 2, där explosionen i måndags orsakade ett åtta meter stort hål i byggnaden och skadade reaktortanken.

Japans regering har beordrat landets polismyndighet att skicka vattenkanoner till Fukushima 1 för att hjälpa till med tillförseln av vatten till mellanlagringsbassängen i reaktor 4, enligt tv-kanalen NHK.

Även USA uppgraderar till nivå 6

Franska kärnsäkerhetsmyndigheten ASN uppgraderade i går olyckan till en sexa på den sjugradiga Ines-skalan. Sent i natt meddelade även amerikanska Isis att läget inte längre kan bedömas som nivå fyra, vilket de japanska myndigheterna envist fortsätter hävda.

– På det här kärnkraftverket kan precis vad som helst hända, sa kärnkraftsexpert Christer Karlsson i morse.

I ett extremt ovanligt tal till nationen uttryckte Japans kejsare Akihito på onsdgen sin stora oro för utvecklingen i landet.

– Jag ber för att så många som möjligt ska komma i säkerhet. Jag hoppas innerligt att vi kan förhindra situationen från att förvärras, sade Akihito i japansk tv.

Dödstalet stiger

4 164 människor befaras nu ha dött efter jordbävningen, men siffran förväntas stiga ytterligare. 7 843 människor saknas fortfarande, och 2 218 har skadats.

Enligt CNN behöver det byggas 33 000 tillfälliga bostäder för att ta hand om dem som förlorade sina hem i jordbävningen och den efterföljande tsunamin.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN