Nyheter

”Är största skandalen”

Av: 

Josefin Sköld

NYHETER

Ranelid i nytt bråk med akademien – anklagar Kristina Lugn för lögn

Björn Ranelid fortsätter sitt korståg mot medlemmarna i Svenska akademien.

Nu anklagar han ledamoten Kristina Lugn för att ljuga om en roman hon aldrig skrivit.

– Det är ytterst allvarligt, säger han.

I Nationalencyklopedin stod det att Kristina Lugn utkom med romanen ”Du lilla solsken” 1993 – en bok som inte existerar. Björn Ranelid anklagar nu Lugn för att ljuga och beskriver det som ”den största litterära skandalen i Efterkrigssverige”.

Foto: Foto: BJÖRN LINDAHL

Kristina Lugn.

Björn Ranelid satt nyligen och läste i Nationalencyklopedin från 1993, band nummer 12. Någonstans mellan KÄG och MALAX såg han rött.

I slutet av stycket om författarkollegan Kristina Lugn står att hennes första roman ”Du lilla solsken” utkom 1993.

Problemet är att en sådan titel inte existerar. Det är, enligt Björn Ranelid, ”den största litterära skandalen i Efterkrigssverige”.

Står fast vid uttalandet

Så beskriver han åtminstone faktafelet i SVT-programmet Babels blogg – och när Aftonbladet ringer upp står han fast vid uttalandet:

– Alltså, det är ju sagt med lite humor. Samtidigt är det allvarligt att Kristina Lugn kan påstå att hon skrivit en roman fast den uppenbarligen inte finns. Man får alltid texten som ska publiceras i NE hemskickad för korrekturläsning. I det här fallet har hon valt att inte påtala felet.

Har det här något med din tidigare kritik mot Svenska akademin att göra?

– Man skulle ju kunna tro det. Men så är det inte och jag har inget otalt med Kristina Lugn heller. Jag vill bara påpeka allvaret i att en sådan faktainstitution som Nationalencyklopedin innehåller rena felaktigheter. Det här betyder ju att vem som helst kan påstå vad som helst om sig själv. Jag skulle kunna säga att jag skrivit en doktorsavhandling i filosofi.

Men varför har du kollat upp just Kristina Lugn i NE?

– Det är inte så att jag nagelfar henne på något sätt. Men du vet, ibland vill man bara läsa om vissa personer.

Tar det med ro

Kristina Lugn, invald i Svenska akademien sedan 2006, tar Björn Ranelids ilska med ro.

– Jag vill egentligen inte ens kommentera det här. Jag har inget otalt med honom. Han kallar det en litterär skandal, men det kan det ju inte vara när boken inte ens är skriven, säger hon.

Däremot stämmer det att hon skriver på en roman, som heter just ”Du lilla solsken”.

– Jag skrev på den redan då, 1993. Jag lovade förlaget att den skulle bli klar och de publicerade den i sin katalog för kommande böcker. Det är antagligen därifrån NE fått uppgiften. Men jag har inte fått möjlighet att korrekturläsa något manus från dem.

Boken "Du lilla solsken" beräknas vara klar inom två år, enligt Kristina Lugn.

Något Björn Ranelid ser mycket fram emot:

– Jag törstar och längtar.

Fotnot: Kristina Lugn vill förtydliga att hon inte fått möjlighet att korrekturläsa NE-manuset där det står att hon gett ut romanen ”Du lilla solsken” i Nationalencyklopedin från 1993.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sommarläsning till kampanjpris! Missa inte vår REA på utvalda böcker - handla här.

Shop

Publisert: