Nyheter

Reinfeldts huvudvärk

Av: 

Pär Karlsson

Anette Holmqvist

NYHETER

Han får grubbla hela semestern

ÅH NEJ, NU RÖSTAR RIKSDAGEN EMOT MIG IGEN ... Det började med besparingar på regeringskansliet och har gått via datalagring till Fas 3-jobben. Gång på gång har regeringen åkt på smäll i riksdagen när de rödgröna gjort gemensam sak med Sverigedemokraterna. Att leda en minoritetsregering och samtidigt ha ett oberäkneligt parti som SD som vågmästare i riksdagen kan ge vem som helst ont i huvudet.

Moderaterna går som tåget och svenskarnas förtroende för statsministern är skyhögt.

Ändå brottas Fredrik Reinfeldt (M) med flera politiska problem – han får svårt att vila rofyllt i semesterns hängmatta.

Aftonbladet har kartlagt varför.

Fredrik Reinfeldt har mycket att fundera på under semestern.

Foto: Foto: ANDRÈ DE LOISTED

Sedan Fredrik Reinfeldt tog över som partiledare har Moderaterna lett alliansen till två raka segrar i riksdagsvalen. Hans parti har i dag stabiliserat sig på över 30 procent i opinionsmätningarna, långt över siffrorna man hade för några år sedan.

Tillsammans med sin finansminister Anders Borg (M) har statsministern dessutom de allra högsta förtroendesiffrorna bland väljarna.

Ändå tvingas nu M-ledaren hantera flera stora problem. Om de inte är lösta till 2014 är risken stor att det inte blir tredje gången gillt för alliansen i riksdagsvalet.

Nära spärren

Ett huvudbry är de låga opinionssiffror som Kristdemokraterna och Centern visat upp på sistone.

Vore det val i dag skulle KD ramla ur riksdagen och riskera att sänka hela allianssamarbetet.

– Reinfeldts problem handlar om hur de andra partiledarna ska kunna blomma ut, och inte helt försvinna i hans skugga, säger Jenny Madestam, statsvetare vid Stockholms universitet.

Enligt henne så lider Reinfeldt – och hela regeringen – även av idébrist.

– Hela alliansen trampar vatten och har svårt att komma med något nytt. När man regerar tar det all energi, det finns ingen kraft kvar att ägna sig åt nya idéer. Socialdemokraterna hade exakt samma problem när de satt vid makten.

”Kliva av på topp?”

Jenny Madestam menar att Reinfeldt nu måste komma på vad han vill med sitt parti i framtiden. Om han har geisten kvar.

– Han måste komma på vad Moderaterna vill driva för profilfrågor som berör folks vardag. De har varit framgångsrika med att pränta in arbetslinjen hos svenska folket. Reinfeldt har genomfört stora förändringar och vunnit två val. Men då finns alltid risken att man inte har geisten att ladda om. Kanske vore det ett led i de nya Moderaterna, att chocka genom att kliva av när man är på topp?

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA på barnkläder – 70% rabatt på märkeskläder

Kids Brand Store

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter