Nyheter

Sahlin Juholts kaffeflicka

Avgående S-ledarens kungaskämt till sin efterträdare

Foto: Carolina Byrmo
Mona Sahlin erbjuder efterträdaren Håkan Juholt goda råd – och skämtar till det.

Mona Sahlin nöjde sig med att vara Juholts kaffeflicka i går.

Sedan gick de tillsammans in i riksdagen och gav regeringen dess värsta omgång hittills.

Mona Sahlin kom till voteringsomgången sida vid sida med sin föreslagne efterträdare Håkan Juholt. Och finns det någon bitterhet dem emellan så spelade de bra.

– Håkan är en alldeles utmärkt person och det är det finaste jobbet man kan få som socialdemokrat. Jag kommer att ha många goda råd om han vill lyssna, säger Mona Sahlin.

Juholt:

– Du kan vara säker på att jag kommer att hänga på luren ganska snabbt efter kongressen, till slut kommer du att säga ”nu räcker det, Håkan”.

När frågorna allt mer riktades mot näste S-ledare smet den avgående i väg för att hämta kaffe. Sahlin kom tillbaka med en kopp till Håkan och sa skämtsamt:

– Kaffeflicka!

Håkan Juholt sa att han är medveten om att många socialdemokrater är nyfikna på var näste partiledare står ideologiskt.

– Det är till exempel väldigt få som vet något om min kulturpolitiska gärning hemma i kommunen, säger han.

Är du vänstersosse?

– Jag är stolt socialdemokrat.

Ny S-strid

Samtidigt har det blossat upp en ny strid inom (S) – mellan de som tycker att det bör göras stora förändringar i partitoppen och de som inte tycker att fler från det gamla gardet behöver bytas ut.

– Det är inte läge att putta ut kunnigt folk, sa gruppledaren Sven-Erik Österberg (S), som själv ligger ganska illa till, i en intervju med nyhetsbyrån TT.

Men Juholt ville inte ge några konkreta besked om hur hans drömlag ser ut.

– Vi har väldigt mycket duktiga människor som har varit med och många som ännu inte fått chansen. Det kommer att bli en härlig mix framöver, säger han.

Sedan gick han in och röstade tillsammans med resten av oppositionen för ett förslag som fråntar regeringen möjligheten att sälja statligt innehav i Telia Sonera, Posten Norden och SBAB.

Räknade med bakslag

Riksdagen beslutade också att lagen om datalagring ska vila ett år innan den införs – även det är bakslag för regeringen.

– Resultaten var förutsägbara, som vi räknat med, sa Mats Odell, tidigare finansmarknadsminister med regeringens uppdrag att sälja ut statliga bolag.

Erik Nises