”Pappa kom hem”
Publicerad 2011-03-18
Hjältarna på Fukushima 1 har för första gången hört av sig till sina familjer
De är hjältar som offrar sina liv för andra.
Nu har de anonyma arbetarna vid Fukushima 1 för första gången gjort sig hörda.
– Jag accepterar mitt öde som en dödsdom, säger en av dem.
Arbetarna på Fukushima 1 har jobbat med att få ordning på den kritiska situationen vid kärnkraftsanläggningen i över en vecka. Hittills har det varit knäpptyst om vad som händer på insidan.
Men nu har några av hjältarna för första gången gjort sig hörda genom mejl och twittermeddelanden till sina familjer. Konversationerna har bland annat översatts av amerikanska ABC News och brittiska Daily Mail.
Ber för pappas säkerhet
– Lev och må bra, jag kommer inte kunna komma hem på ett tag, skriver en av arbetarna som fått i sig en nära dödlig dos av strålning till sin fru.
Strålningen inne på anläggningen uppges vara så hög att arbetarna antingen kommer att dö eller drabbas av allvarliga sjukdomar.
En annan av arbetarna – en 59-årig man – har skickat flera mejl till sin dotter.
– När jag hörde att han hade anmält sig frivilligt fylldes mina ögon av tårar. Han skulle ha pensionerats om bara ett halvår. Hemma är han inte den som gör så mycket viktiga jobb, men i dag är jag verkligen stolt över honom. Jag ber för att han ska återvända i säkerhet, twittrar den 27-åriga dottern som kallar sig NamicoAoto.
Maten snart slut
Dottern till en annan arbetare vid anläggningen säger att situationen vid Fukushima1 är mycket svår.
– Nu är maten på väg att ta slut. Förhållandena där är verkligen hårda. Pappa säger att han har accepterat sitt öde som en form av dödsdom.
Michiko Otsuki jobbade vid Fukushima 2 när tsunamin slog till. Hon är nu förd till säkerhet, och har postat flera meddelande om situationen på twitter och sin blogg.
– Mitt under tsunamin klockan tre på natten när vi inte ens kunde se var vi gick fortsatte vi att arbeta med att upprätthålla säkerheten på kärnkraftsverket, med vetenskapen om att det kunde leda till en säker död.
Otsuki uppmanar också omvärlden att sluta kritisera bolaget Tepco, som driver anläggningarna.
– Folk har varit rasande på Tepco, men de anställda vägrar att fly och fortsätter att jobba även om de riskerar livet. Var snälla att sluta angripa oss.
Äldre frivilliga
Sammanlagt jobbar cirka 180 personer på Fukushima1. Arbetarna jobbar i skift 50 personer åt gången med att försöka stoppa strålningen.
Identiteterna är ännu inte kända, men enligt japanska medier är det förmodligen äldre familjefäder och mödrar som jobbat som brandmän och tekniker som anmält sig frivilligt.
De yngre arbetarna fick lämna kärnkraftsverket när katastrofen blev ett faktum eftersom de ännu inte hunnit bilda familjer. Strålningen från reaktorerna kan orsaka infertilitet.