Nyheter

Lars Vilks tänkte besöka hotade konstbiennalen i Göteborg

Av: 

Sebastian Chaaban

NYHETER

Konstnären Lars Vilks skrev på sin blogg att han tänkte besöka konstbiennalen i Göteborg.

Men under söndagen när fyra misstänkta terrorister greps befann sig Vilks i Stockholm.

– Det känns rätt långsökt om de hade kopplat ihop mig med biennalen, säger han.

Under söndagen grep nationella insatsstyrkan fyra personer i Göteborg misstänkta för förberedelse till terroristbrott.

I samband med gripandena utrymdes Röda Sten Konsthall vid midnatt av polis, där Göteborgs Internationella Konstbiennal invigningsfest pågick. Enligt polisen fanns det en hotbild mot konsthallen som innebar ”allvarlig fara för liv, hälsa eller omfattande förstörelse av egendom.”

Konstnären Lars Vilks, som mordhotats för sina teckning av profeten Muhammed som rondellhund, skrev i ett inlägg den 6 september på sin blogg att han tänkte besöka konstbiennalen.

Var i Stockholm

”Ja, ett säkert svar är: Ännu en biennal. Mycket bättre än så kan det inte bli och det får vi vara nöjda med. Jag skall själv med största intresse besöka evenemanget.” skrev Vilks.

Men under söndagens invigningsfest befann sig Lars Vilks i Stockholm och deltog i SVT:s minnesprogram om terrordåden i USA den 11 september 2001.

– Jag tänkte besöka biennalen och skrev det, men jag hade inga planer på att besöka själva festen, säger Lars Vilks.

"Känns rätt långsökt"

Han har inte hört något från polisen om att gripandena i Göteborg skulle ha någon koppling till honom eller något om att hotbilden mot honom har förändrats.

– Nej, jag har inte hört något från polisen, säger Vilks.

Sedan bombdåden i Stockholm i december 2010 har Lars Vilks personskydd av polisen. Att det skulle finnas en koppling till honom och de terrormisstänkta i Göteborg ser han som långsökt.

– Jag är väl skyddad numera. Man är samtidigt väldigt nyfiken på vad de här personerna haft för sig. Det känns rätt långsökt om de hade kopplat ihop mig med biennalen, säger han.

ANNONS

Hjälp barnen på plats! Genom UNICEF kommer din hjälp fram.

Extern länk från UNICEF

Klicka här

Publisert: