Han ser igenom dig utan att skära

avMary Mårtensson

NYHETER

Ny svensk uppfinning ska rädda liv

1 av 4 | Foto: Stefan Jerrevång
Hela kroppen på bild Per Elmhester visar upp visualiseringsbordet - en 46 tums bildskärm som gör att man kan granska en kropp i helfigur - i 3D.

En gigantisk Ipad som avslöjar allt om ditt inre.

Här är svenska uppfinningen som ska rädda liv – visualiseringsbordet.

– Det är första gången man kan se hela patientens kropp som en tredimensionell bild, säger röntgenöverläkaren Anders Persson.

Visualiseringsbordet är en jättelik bildskärm på 46 tum. Tekniken kom till för att underlätta röntgen av avlidna.

– Det har inte varit möjligt för läkaren att se hela patientens kropp tidigare som en tredimensionell bild. Man har fått granska kroppen bit för bit, säger Per Elmhester, produktchef på företaget Sectra som tillverkar bordet.

Kroppen scannas först genom vanlig skiktröntgen, så kallad datortomografi. Sedan skickas bilderna till visualiseringsbordet som sammanställer dem till en helfigur i 3D.

Förstör ingen vävnad

Man slipper skära och kan genomföra en virtuell obduktion.

– Den ger en överblick av hela kroppen som man inte kan få med en klinisk obduktion. Man behöver ju inte skära och förstör därför ingen vävnad. Om du letar

efter kulfragment i kroppen ser du det med en gång vid en 3D-röntgen, säger Per Elmhester.

Visualiseringsbordet påminner om en jättelik Ipad och styrs av

både rösten och handen. Man kan vända och vrida på bilden i alla riktningar, zooma in och ta bort. Läkarna kan blottlägga olika vävnadsskikt och ställa in bilden på exakt det de vill se – skelett, blodkärl, muskler, hjärna, hjärta, lungor.

Men forskarna upptäckte att bordet även lämpar sig för sjukvården – och det ses nu som det primära användningsområdet. Vid akuta skador kan man snabbt få en överblick av patientens inre.

Höjd patientsäkerhet

– Vid en svår trafikolycka ser man direkt var benbrotten finns och om lungsäcken är punkterad. Det sparar tid och höjer vård­kvaliteten och patientsäkerheten, säger Anders Persson, en av uppfinnarna och chef för Centrum för medicinsk bildvetenskap och visualisering vid Linköpings universitetssjukhus.

TV: Så bygger du lätt en egen röntgenkamera