Nyheter

Slut på ursäkter för rökare

Av: 

Mikael Stengård

NYHETER

Ny upptäckt visar att det går att sluta röka utan viktuppgång

Nu finns det ingen ursäkt längre.

Snart går det att sluta röka utan att gå upp i vikt.

Forskare har för första gången lyckats förklara varför aptiten ökar när rökare fimpar.

Att rökare går i upp vikt om de fimpar är en vanlig ursäkt för människor att fortsätta blossa på sina cigaretter. Men nu har en grupp vetenskapsmän stuckit hål på den bortförklaringen.

Forskarna på Yale School of Medicine i USA har nämligen för första gången lyckas förklara sambandet mellan viktuppgång och avslutad rökning.

Nikotinet i tobaken aktiverar vissa nervceller i hypotalamus, den del av hjärnan som talar om för kroppen att den fått tillräckligt med näring i sig.

När nikotinet kommer in i hypotalamus aktiveras mättnadskänslan och aptiten minskar. Nikotinet lurar alltså kroppen att tro att den är mätt.

Medicin på väg

– Våra resultat visar att det kan bli möjligt att hitta en medicin som stimulerar den här nikotinreceptorn så att man kan sluta röka utan att det leder till samma ökning av vikten, säger Mariella De Biasi, neurolog och en av forskarna bakom studien, till tidsskriften Science som publicerar forskningen.

Men det dröjer förmodligen flera år innan läkemedlet kan nå marknaden, enligt forskarna.

"Spännande nyhet"

Upptäckten gjordes egentligen av misstag. Forskarna ville testa effekterna av en medicin mot depressioner. Men när försöksmössen fick medicinen började de äta mindre och gick ner i vikt.

Även svenska forskare följer forskningsresultatet med intresse.

– Det är en spännande nyhet, därför att den påvisar ett fenomen människor har varit bekymrade över – att man lätt går upp i vikt när man slutar med rökning. Men egentligen är det tvärtom, man döljer sin övervikt med rökning, säger hjärnforskaren Martin Ingvar till SVT Vetenskap.

ANNONS EXTERN LÄNK

Minska risken för smittspridning under vintersäsongen; munskydd, hudvård och vitaminer hos MEDS

Meds

Publisert: